Sada solarna energija ide izravno u plinski kondenzacijski kotao

◄ Natrag na pregled svih članaka

Hoval je poznat po pomicanju granica u proizvodnji učinkovitih i isplativih rješenja koja će postati mjerilo i za obiteljske kuće. Jedno od takvih rješenja je jedinstven solarni sustav koji prenosi višak solarne energije direktno u kondenzacijski kotao te tako služi kao potpora grijanju. Zahvaljujući tome troškovi su smanjeni i do 30%, uz povećan energetski razred učinkovitosti.

Danas je korištenje solarnih kolektora najčešće vezano uz zagrijavanje potrošne tople vode za potrebe domaćinstva. Ali što se tu događa s viškom solarne energije? Ne bi li bilo odlično kada bi se upravo taj višak mogao iskoristiti za zagrijanje potrošne tople vode u kondenzacijskom kotlu!? Upravo su Hovalovi stručnjaci ovu ideju pretočili u stvarnost.

U ovom slučaju, plinski kondenzacijski kotao uključuje se samo kada nema dovoljno solarne energije, što izravno utječe na smanjenje potrošnje plina. Uz veliku zapremninu vode koju ima Hovalov kondenzacijski kotao, on istovremeno služi kao energetski spremnik. Zahvaljujući tome stvoren je jedinstven prečac jer potrošna topla voda ne treba dodatno prolaziti kroz poseban energetski spremnik kako bi se zagrijala. Ovakvo pametno iskorištenje solarne energije dovodi i do smanjenja ukupne površine kolektorskog polja, a da se pri tome ne smanjuje učinkovitost cjelokupnog sustavnog rješenja.

Kakvu ulogu tu igra UltraGas® plinski kondenzacijski kotao?

Kako bi predloženo solarno rješenje funkcioniralo u stvarnosti, potreban je kondenzacijski kotao koji može pohraniti velike količine vode i koji ima 6 hidrauličkih priključaka, kako bi se potrošna voda prilagodila temperaturi (topla voda pri vrhu, a hladna voda na dnu). Upravo Hovalov UltraGas® zadovoljava ove specifične uvjete što ga čini idealnim odabirom za predloženo sustavno rješenje.

Plus - tu je i ušteda od 1000 kWh

Postignuti rezultati jedinstvenog solarnog sustava iznenadit će iskusne projektante i instalatere: manji spremnik potrošne tople vode i smanjena površina kolektorskog polja za četvrtinu jamči jednostavniju i bržu ugradnju, kao i niže troškove ugradnje. U usporedbi s prijašnjim solarnim sustavima, troškovi investicije smanjeni su i do 30%, kao i troškovi rada sustava te potrošnja goriva. Uz manji spremnik potrošne tople vode, ograničen je gubitak vrijedne energije na minimum te se tako štedi i do 1000 kWh.

Dodatna pogodnost je zajednička energetska oznaka

Ova značajka posebno će oduševiti vlasnike obiteljskih kuća koji brinu o troškovima, ali i o utjecaju na okoliš. Energetska oznaka dobiva dodani + te, u usporedbi sa standardnim solarnim sustavom, postiže viši razred energetske učinkovitosti: od A+ do A++.

Hoval_solarna energija

Pametnim upravljanjem do još veće učinkovitosti

Uz TopTronic® E sustav kontrole zajamčena je još veća učinkovitost samog sustava budući da sustav kontrole daje prednost solarnoj energiji. On upravlja sustavom grijanja prema vremenskoj prognozi koju preuzima putem interneta u realnom vremenu. Primjerice, ako se tijekom dana očekuje lijepo i sunčano vrijeme, sustav grijanja neće raditi pri punoj snazi. TopTronic® E sustav upravljanja pratit će i ažurirati vremensku prognozu svaka 3 sata kako bi prema tome prilagodio rad sustava i osigurao da prostorije nikada nisu previše zagrijane. Zahvaljujući njemu postiže se dodatnih 10% uštede pri potrošnji plina.

Hoval uspješno spaja sve komponente sustava kako bi krajnji korisnik uštedio vrijedne resurse te postigao ekološko i isplativo rješenje, bez da ugrozi svoj životni komfor. Upravo to omogućuje ovaj jedinstven solarni sustav za obiteljske kuće.

Princip rada Hovalovog rješenja

Tijekom ljeta (otprilike 3 mjeseca)

  1. Solarna energija ide u spremnik potrošne tople vode koji dalje opskrbljuje kuću potrošnom toplom vodom.
Hoval_solarna energija_ljeto

Prijelazni period (otprilike 6 mjeseci)

  1. Solarna energija ide u spremnik potrošne tople vode koji dalje opskrbljuje kuću potrošnom toplom vodom.
  2. Višak solarne energije koristi se izravno za zagrijavanje potrošne tople vode u kondenzacijskom kotlu.
Hoval_solarna energija_prijelazno razdoblje

Zima (otprilike 3 mjeseca)

  1. Solarna energija ide u spremnik potrošne tople vode koji dalje opskrbljuje kuću potrošnom toplom vodom.
  2. Višak solarne energije koristi se izravno za zagrijavanje potrošne tople vode u kondenzacijskom kotlu.
  3. Samo u slučaju kada nema dovoljno solarne energije, uključuje se kondenzacijski kotao kako bi se zagrijala potrošna topla voda.
Hoval_solarno grijanje_zima

Ovo je, naravno, pojednostavljen prikaz funkcioniranja cjelokupnog sustava, ali poslužit će kao dobar temelj za razumijevanje osnovnog principa rada.

Ne želite više gubiti novac i vrijedne resurse?
Kontaktirajte nas kako biste dobili neobvezujuću ponudu te saznali više o solarnom sustavu!

Autor