Narodno kazalište

Narodno kazalište prošlo je kroz proces kompletne promjene -od novog logotipa, do važne arhitektonske rekonstrukcije unutarnjeg i vanjskog prostora. U sklopu ove promjene uložen je maksimalan napor kako bi osigurali najnižu potrošnju energije, kao i minimalan utjecaj okoliš. Projekt energetske uštede pokrenut je 2006. godine kada je obavljena rekonstrukcija sustava grijanja. Promjene u tehnološkim sustavima izvršene su u nekoliko faza u razdoblju između 2007. i 2010. godine. Od tada, kazalište je uspjelo značajno uštedjeti smanjenom potrošnjom energije, koja je iznosila 10 milijuna CZK na godinu. Dakle, postignuta je ušteda od više od 50% od prvobitnog troška energije!

Glavni cilj projekta bilo je postići najbolju razinu klimatizacije prostorija s najvišom učinkovitosti u proizvodnji energije. Novoizgrađeni sustav uključuje tehnologije grijanja, ventilacije i hlađenja, koji zahtijevaju odgovarajuće postavke modernih sustava kontrole.

U cijelom sustavu, Hoval također pomaže u ostvarenju ciljeva uštede energije.

Jedan od takvih sustava i glavni izvor topline u Narodnom kazalištu je Hovalova tehnologija grijanja, točnije dva dupla kondenzacijska kotla Hoval UltraGas D 1400, nadograđena novom dizalicom topline.

Izvorna tri kotla ostala su u kotlovnici i rade samo kao podrška u slučaju nužde, posebice u zimskom periodu. Dugoročno gledano, Hovalovi kotlovi postižu vrlo visok standard učinkovitosti preko 108%, zahvaljujući strukturi koja omogućuje odvajanje polaznog i povratnog voda grijanja, uključujući napredne hidraulične priključke. Plinski kotao proizvodi oko 67% ukupne potrebe topline, a preostali dio pokriven je s dizalicom topline.

Hoval & EPC

U ovom slučaju, troškovi ulaganja plaćeni su iz operativnih ušteda koje su zajamčene od strane davatelja usluga za razdoblje od deset godina. Ovaj pionirski projekt Narodnog kazališta osvojio je nagrade na Međunarodnom sajmu Aqua-Therm Praha 2008., te je jedan od najboljih primjera u području javnih investicija. Hoval je ponosan što je sa svojim kotlovima pomogao u povećanju energetske učinkovitosti jednog od nacionalnih blaga Češke.

Za više informacija o korištenim tehnologijama i stvarnoj uštedi Narodnog kazališta posjetite internetsku prezentaciju projekta - http://www.uspornedivadlo.cz

Pogledajte ostale reference

Zatražite savjet Hoval stručnjaka o najboljem rješenju za vašu investiciju