Potpuno decentralizirana ventilacija, hlađenje i grijanje visokih prostorija, industrijskih hala i skladišta

◄ Natrag na pregled svih članaka

Hoval oslobađa prostor i kombinira svoj decentralizirani sustav klimatizacije prostorija s decentraliziranim dizalicama topline. Projektanti sada imaju više slobode pri projektiranju rješenja grijanja, ventilacije i klimatizacije za industrijske hale i skladišta koja se zimi moraju grijati, a ljeti hladiti. Prostorije za opremu sada su nepotrebne, količina cijevi svedena je na minimum i smanjeni su investicijski i operativni troškovi.

Ventilacijska jedinica RoofVent® RP

Jednostavno rečeno, Hoval se rješava viška. Kada govorimo o decentraliziranim sustavima, više ne mislimo samo na RoofVent® i TopVent® jedinice, već i na decentralizirane dizalice topline. Rezultat je cjelovito rješenje kojim se oslobađa prostor. Zauzimanje manje prostora podrazumijeva i uštedu novca. Prije su jedinice koristile sustav s rashlađenom vodom i centralno grijanje, ali sada sve to postaje suvišno. Pri planiranju novih hala više ne treba misliti na prostorije za opremu, a samim time tvrtka ili industrijsko postrojenje dobiva dodatan vrijedan prostor za korištenje.

Bez priključnih vodova za povezivanje koji idu kroz zidove

Jedinica za recirkulaciju TopVent® TP

Kanali za zrak, cijevi za grijanje ili pak sustav hladne vode, koji je dvostruko skuplji, više nisu potrebni. Samim time smanjuju se i opći troškovi projektiranja. Instalateri više ne moraju provoditi cijevi kroz zidove jer se instalacija postavlja na strop. Skupa toplinska izolacija otporna na difuziju za cijevi s hladnom vodom više nije potrebna. Unutrašnjost hale ne sadržava upadljive instalacije i može se maksimalno iskoristiti.

Niski ukupni troškovi ulaganja

Nakon niskih troškova ulaganja slijede i niski operativni troškovi: zahvaljujući optimalnoj distribuciji zraka, decentralizirani sustav koji se sastoji od rješenja RoofVent®, TopVent® i dizalice topline može se pohvaliti minimalnim gubitkom tlaka i topline u usporedbi sa standardnim centraliziranim sustavima. Dizalica topline zrak/zrak pruža visoku učinkovitost pri standardnim temperaturnim zahtjevima te može smanjiti operativne troškove i do 30% u usporedbi s rješenjem s centraliziranim plinskim kotlom.

Osim toga, dizalica topline upotrebljava obnovljivu energiju. Emisije CO2 svedene su na minimum, osobito u odnosu na rješenja s centralnim grijanjem u kojima se upotrebljavaju fosilna goriva. Konačno, nema potrebe za potrošnjom i uvozom fosilnih goriva.

Ukupni trošak i emisije tijekom uporabnog vijeka nalaze se u prihvatljivim granicama. To je postignuto zahvaljujući ventilacijskoj jedinici RoofVent® RP i jedinici za recirkulaciju TopVent® TP. Obje jedinice komuniciraju sa svojom dizalicom topline i međusobno su povezane. U ovakvom zajedničkom paketu postiže se sinergija te uvjeti za jedan učinkovit i redundantan sustav. Prednosti Hovalovih decentraliziranih unutrašnjih klimatizacijskih jedinica i dizalica topline sada su povezane u jedan sustav. Sigurni smo da će u budućnosti sve više projektanata prepoznati prednosti ovog jedinstvenog rješenja kako bi značajno smanjili troškove ventilacije, hlađenja i grijanja industrijskih hala i visokih prostorija.

Zaključak

Potpuno decentralizirana ventilacija, hlađenje i grijanje visokih prostorija, hala i skladišta donosi nekoliko jedinstvenih dodatnih vrijednosti.

Maksimalna isplativost

  • Niski troškovi ulaganja, s obzirom na to da nije potrebno ugraditi dodatnu jedinicu za hlađenje, priključne vodove te nije potrebna prostorija za opremu.
  • Niski troškovi rada zahvaljujući visoko učinkovitoj dizalici topline i učinkovitoj distribuciji zraka uz Air-Injector.

Jednostavno planiranje:

  • Za decentraliziranu ventilaciju nije potrebno postavljanje kanala za zrak.
  • Decentraliziranim dizalicama topline nisu potrebne cijevi za vruću i hladnu vodu.
  • Zahvaljujući decentraliziranom grijanju i hlađenju, prostorije za opremu više nisu potrebne.

Maksimalna fleksibilnost:

  • Decentralizirani sustavi sastoje se od modula koji se mogu prilagoditi specifičnim potrebama hale.
  • Zahvaljujući raspodjeli u zone te zasebnom upravljanju i regulaciji klimatizacijskih jedinica, rad sustava može se prilagoditi lokalnim zahtjevima.
  • Jasna sučelja omogućavaju jednostavno povezivanje s BMS sustavom (eng. Building management system).
____________________________________________________________
Za više informacija kontaktirajte naše stručnjake za savjet i podršku! Podijelite članak i ostalim kolegama putem LinkedIn mreže.
Autor