Kakav utjecaj ima kućna ventilacija na širenje SARS-CoV-2 virusa?

◄ Natrag na pregled svih članaka

Pandemija koronavirusa promijenila je naše živote iz temelja. Iako se mjere mijenjaju iz mjeseca u mjesec, jedno je sigurno – dobra higijena i održavanje udaljenosti ostaju i dalje relevantne mjere za suzbijanje koronavirusa. Preporučuje se i boravak na otvorenom kad god je to moguće, uz poštivanje obaveznih mjera. Ali što je s rizikom od zaraze u zatvorenim prostorima?

Ovo pitanje se ne tiče samo korisnika javnog prijevoza ili vlasnika restorana – vlasnici kuća i stanova suočeni su s istim problematičnim pitanjem. Pomažu li doista unutarnje ventilacijske jedinice u širenju koronavirusa ili je riječ o nepotrebnom dizanju panike? Hoval se odlučio pozabaviti ovim pitanjem. Hovalov menadžer proizvoda komforne ventilacije, Nimon Islami, pojašnjava u nastavku neke ključne stavke te razbija mitove i zablude vezane uz ovu tematiku.

Gospodine Islami, najveći rizik zaraze koronavirusom i dalje ostaje u zatvorenim prostorima u kojima se ljudi okupljaju, kao što su restorani, javni prijevoz. Suočavamo li se s istim rizikom i u vlastitim domovima?

nimon-islami.png

SARS-CoV-2 virus se može prenositi zrakom. Ovakvi virusi se teže raspršuju u zatvorenim prostorima, uključujući domove, nego na otvorenom. U Njemačkoj je Institut Robert Koch napravio pregled trenutnih znanstvenih studija na ovu temu i na temelju dosadašnjih istraživanja utvrdio da se SARS-CoV-2 virus može prenositi aerosolima ili lebdećim mikrokapljicama. Stoga kašljanje i kihanje ostaju i dalje glavni nositelj koronavirusa, dok infekcije putem kontakata čine manji udio slučajeva.

Znači veliki udio se prenosi zrakom. Kako se onda najbolje zaštititi u zatvorenom prostoru?

Nažalost (trenutno) ne postoji 100% zaštita. Održavanje higijene je očito važan čimbenik. Međutim, vjerojatno je da su SARS-CoV-2 virusi zarobljeni u kapljicama i aerosolima. Veće kapljice poput onih koje nastaju kašljanjem ili kihanjem mogu se suzbiti pomoću prikladnih uređaja. S druge strane, aerosoli su pak sitne suspendirane čestice koje se emitiraju govorom ili disanjem. To znači da aerosoli ostaju stalno suspendirani u zraku. Ovdje je zapravo presudno koliko dugo ostaju na površini.

Ne postoji način da se nekako zaštitimo od takvih aerosola?

Zapravo postoji način. Uzmimo za primjer avione koji su opremljeni HEPA-filterom čestica visoke učinkovitosti. Takav filter služi za filtriranje čestica od 0.01 mikrometara. To znači da se iz zraka može ukloniti 99.97% čestica.

Jesmo li i dalje izloženi virusu ako ostanemo unutar svoja "4 zida"?

homevent-comfort_fr201_schnitt_4c_srgb.jpg

Morate to staviti u perspektivu. Veće kapljice nastale kašljanjem ili kihanjem veličine su 10 mikrometara. Postoje pročišćivači zraka koji učinkovito filtriraju takve kapljice. Aerosoli su pak mikroskopske veličine pa takvi pročišćivači nisu učinkoviti. S druge strane, HomeVent®, Hovalova komforna ventilacijska jedinica sadrži snažne filtere koji mogu filtrirati do 95% čestica od 0,4 mikrometara iz zraka u zatvorenom prostoru.

To znači da sustavi komforne ventilacije pomoću cirkulacije zraka sprječavaju širenje potencijalno opasnih aerosola po našim domovima?

Ne, zapravo to ne funkcionira baš tako. FOPH (Federal Office of Public Health) također navodi da se rizik ne povećava u zgradama s mehaničkom ventilacijom. Nužno je imati na umu da sustavi komforne ventilacije ne mogu pružiti apsolutnu zaštitu od SARS-CoV-2 virusa. Ipak, oni mogu smanjiti rizik od infekcije u zatvorenom prostoru. To je omogućeno učinkovitim filtriranjem i, prije svega, povratom vlage iz zraka.

Kakve veze vlaga ima s tim?

Relativna vlažnost zraka od 40% i iznad može spriječiti respiratorne infekcije. Postoje dokazi koji potkrepljuju ovu tvrdnju. U idealnom slučaju, relativnu vlažnost u zatvorenom prostoru treba održavati između 40 i 60%. Zbog toga medicinski radnici trenutno podnose zahtjev WHO-u o postavljanju obavezne razine relativne vlažnosti od najmanje 40% u svim javnim zgradama. Time bi uporaba komfornih ventilacijskih sustava s integriranim povratom vlage (pojava znana kao povrat entalpije) postala obvezna.

Znači li to da bi ugradnja odgovarajućih komfornih ventilacijskih jedinica u domovima barem smanjila rizik od zaraze?

To je naša trenutna pretpostavka temeljena na svim dostupnim činjenicama. Kao što sam već spomenuo, nitko ne može pružiti apsolutnu zaštitu. Međutim, ugodna unutarnja mikroklima ne samo da poboljšava opću dobrobit, već osigurava i bolje zdravlje zahvaljujući prije spomenutom filtriranju čestica i održavanju relativne vlažnosti.

Za obiteljske kuće i stanove, Hoval preporučuje ugradnju HomeVent® komfornog sustava regulirane kućne ventilacije. Ove internetski povezane jedinice osiguravaju ugodnu unutarnju mikroklimu tijekom cijelog dana. Jedinice vrše povrat topline i vlage, reagiraju na mirise, filtriraju alergene i kapljice od samo 0,4 mikrometara iz zraka te održavaju zrak svježim i sigurnim.

Tri razloga zašto je komforna ventilacija učinkovit saveznik:

  • Zahvaljujući povratu vlage, Hoval HomeVent® osigurava idealnu razinu vlage, smanjujući tako rizik od infekcija;
  • Hoval HomeVent® filtrira do 95% svih čestica iz zraka, čak i one male do 0.4 mikrometara. Kapljice kontaminirane koronavirusom veličine su 10 mikrometara;
  • Komforni sustav kućne ventilacije kao što je Hoval HomeVent® osigurava konstantnu opskrbu svježim zrakom, izmjenjuje zrak i sprječava nakupljanje kontaminiranih aerosola u zatvorenim prostorima.

__________________________________________________

Kontaktirajte Hovalove stručnjake i saznajte iz prve ruke kako možete ugraditi HomeVent® sustav - dogovorite besplatne konzultacije!

Autor