Kako se zaštititi od onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru?

◄ Natrag na pregled svih članaka

Znate li da više od 80% vremena provodimo u zatvorenom prostoru i da dnevno udišemo 15.000-20.000 puta? Možda ste s ovim statistikama već upoznati, ali zaprepastit će Vas činjenica da onečišćenje zraka u zatvorenim prostorima - unutar kuće, ureda ili pak dječje škole - može biti čak i do 100 puta gore nego ono na otvorenom prostoru.

Zrak u našim domovima, uredima i školama ima ogroman utjecaj na naše zdravlje. Stoga, ako nemate odgovarajuću ventilaciju, sve štetne tvari, poput grinja, mogu uzrokovati ozbiljne probleme s disanjem te čak dovesti do pojave astme.

Zgrade nekad i danas

"U posljednja dva desetljeća zidana čvrsta gradnja kuća omogućila je puno lakše sakupljanje vlage i prašine u našim domovima", harvardski profesor Dr. Douglas Dockery izvor.1

U prošlosti je zbog loše izolacije i drugačije izgradnje kuća bilo prisutno obilje prirodne ventilacije. Praznine između parketa, tanki, jednoslojni stakleni prozori i jednostavne građevinske tehnike omogućile su kontinuiran protok svježeg zraka u kućama. Danas je sve popularnija toplinska izolacija modernih zgrada zbog ogromne uštede energije. No, s druge strane, takva izolacija sprječava protok zraka koji se nekoć odvijao kroz propusne ovojnice zgrada ili pak kroz dotrajale prozore.

Zdravlje - naše najveće blago

Odrasli muškarac svaki dan udiše oko 22.000 puta, upijajući od 15 do 20 tisuća litara zraka. Sa svakim udisajem udišemo i između 40-75.000 čestica prašine. Jedan gram prašine sadrži 700 milijuna različitih molekula koje mogu predstavljati veliku prijetnju Vašem zdravlju, kao i zdravlju Vaše djece. Ako se ne osigura kvalitetan svježi zrak u domu, postoji opasnost od različitih alergena, pa čak i pojava astme.

fotolia_54875889_xs-ret-1.jpg

Sitne čestice i bakterije koje kruže zrakom mogu uzrokovati različite alergijske reakcije ili neke druge tegobe, kao što su učestale glavobolje. Ako Vaša djeca pate od alergija ili astme, učinkovita ventilacija je ključna za njihovo suzbijanje.

Prirodna ventilacija može dovesti do kondenzacije, prevelike količine vlage te visoke razine CO2 u Vašem domu. Što to znači?

U zraku će se akumulirati različiti zagađivači - većinom izdahnuti ugljični dioksid, sveprisutna prašina i grinje, pa čak i spore plijesni. Ako postoje još pušači u kući, otrovne tvari, koje se nakupljaju u Vašem kućnom namještaju, mogu se aktivirati u bilo koje doba.

Kućne grinje: 
pure-ventilation-.jpg

Izdahnuti zrak i neprimjetan proces znojenja uzrokuju povećanje vlage u zraku. Vodena para se nastanjuje na hladnim površinama, poput prozora ili kuteva soba. Takve vlažne površine predstavljaju hranjive tvari za grinje koje mogu uzrokovati pojavu alergija. Dodatni problem su spore plijesni koje napadaju hranu i uništavaju zid na kojem se pojave.

Duži boravak u prostoriji koja ima lošu ventilaciju može biti itekako štetan. Prije svega, postoji veća mogućnost pojave neobjašnjive pospanosti, glavobolje, vrtoglavice, loše koncentracije, osjećaja slabosti, mučnine i općeg umora, pa čak i depresije. Štoviše, veća je mogućnost pojave osjećaja nelagode, iritacije očiju ili dišnih puteva, pa čak i srčane aritmije. Konačno, ne smijete podcijeniti plijesan koja može stvoriti opasne kancerogene toksine koji predstavljaju opasnu prijetnju zdravlju ukućana.

Upravo je zato postojanje dobre ventilacije ključno za uklanjanje vlage iz kuće, koja je proizvedena disanjem, peglanjem, kuhanjem, sušenjem rublja, kao i za suzbijanje neugodnih mirisa koji se često javljaju u zatvorenim stambenim prostorima.

Koliko nam je ustvari potrebno svježeg zraka?

Opće pravilo kaže da izmjena zraka u dnevnom boravku treba biti svakih sat vremena. Potrebni zrak odgovara obujmu prostorije, odnosno, po jednoj osobi potrebno je 30 m3 zraka.  U slučaju da su ova dva broja različita, poželjno je odabrati onaj veći. Kao primjer može poslužiti dnevni boravak površine od 20 m2 koji treba 50 m3/h zraka, a ako je riječ o dvokrevetnoj spavaćoj sobi, onda potrebna količina zraka ide i do 60 m3/h.

Različita je količina potrebnog svježeg zraka za tzv. "prljave" prostorije, kao što su kuhinje i kupaonice, jer one zahtijevaju ipak intenzivnu ventilaciju tijekom korištenja. Stoga je u kupaonici potrebno minimalno 50 m3/h zraka, u kuhinji s električnim štednjakom treba od 50 m3/h, dok za plinsku peć treba 70 m3/h zraka. Odvojeni zahtjevi primjenjuju se na dnevni boravak s kaminom, kotlovnice, praonice rublja i sušilice – potrebno ih je dogovoriti zasebno s projektantom.

Napravite kućnu provjeru kako biste utvrdili da li je ventilacija dovoljna za mjerenje vlage u zraku u zatvorenom prostoru tijekom zime. Ako vlaga iznosi maksimalno 50-60%, tada ventilacijski sustav ispravno radi.

Škole i sposobnost učenja

Nerijetko se događa da učionice nisu dobro ventilirane kako bi zadovoljile potrebe djece i osigurale dobru kvalitetu zraka. U učionicama se nalazi puno učenika po kvadratnom metru, što često dovodi do visoke razine CO2 i loše kvalitete zraka u zatvorenom prostoru. Takvi uvjeti mogu učenicima, ali i studentima, uzrokovati česte glavobolje, nedostatak koncentracije i kontinuirani umor ili pak osjećaj slabosti. Također, moguć je i osjećaj propuha ako se soba primarno ventilira kroz otvorene prozore.

school_fotolia27597238.jpg

Studije Tehnološkog sveučilišta u Danskoj pokazuju jasnu vezu između kvalitete zraka i temperature zraka te radnu učinkovitost studenata. Ispitivanja provedena u danskim školama pokazuju da se uspostavom mehaničke temperature provjetravanje prostorija može smanjiti od cca. 25° do 20° C, što znatno olakšava radni učinak studenata i do 10%.

Druga studija, Dr. Richarda Shaughnessya, sa Sveučilišta u Tulsi, smatra da je moguće predvidjeti uspješnost učenika u razredu. Kako? Prije svega zbog toga što postoji jasna veza između hladnog, svježeg zraka i boljih rezultata testova.

"Poboljšanje ventilacije prostora, unos svježeg vanjskog zraka i spuštanje temperature u razredu dramatično poboljšava sposobnost učenika za postizanje boljih rezultata.", kaže Shaughnessy.2

Da li kvaliteta zraka u uredu smanjuje Vašu produktivnost?

Jedno istraživanje s Harvarda pokazalo je da unutarnja okolina ima značajan utjecaj na rad. Sudionici su bili podvrgnuti različitim testiranjima, od nekih osnovnih zadaća pa do određenih kriznih situacija. Zaključak istraživanja potvrđuje da ako nemamo dovoljno svježeg zraka u prostoriji, naša pažnja, kreativnost i produktivnost značajno se smanjuje.

office_fotolia88613197.jpg

Koje je rješenje potrebno?

Najbolja opcija je imati pametan ventilacijski sustav, uz koji nećete više stalno trebati otvarati i zatvarati prozore, a svejedno ćete imati uvijek svježi zrak, bez obzira na godišnje doba ili vanjsku temperaturu.

Stoga preporučujemo ventilacijski sustav HomeVent®, koji zadržava toplinu ispušnog zraka te pruža povrat vlage u kuću - nešto što je malo koji konvencionalni sustav sposoban raditi.

Hoval HomeVent®

homevent-comfort_fr_150_weiss_close_4c_srgb.jpg

Filtar protiv insekata uklanja veće čestice iz usisanog svježeg zraka. Dodatni fini filter visokih performansi čisti zrak od peludi, onečišćenja, prašine i gljivičnih spora. Stoga iz uređaja izlazi svježi i čisti zrak u prostoriju. Ustajali zrak u zatvorenim prostorima i nepoželjne čestice, kao i neugodni mirisi, odvode se iz zgrade zajedno s otpadnim zrakom. Kako više ne trebate otvoriti prozore da biste dobili svježi zrak, neželjena buka također više ne predstavlja smetnju i ne remeti kućni mir.

Ušteda investicijskih troškova

Tehnologija HomeVent® uz mogućnost povrata vlage i topline izuzetno je ekonomična.

Za usporedbu, dobri konvencionalni sustavi postižu učinkovitost povrata topline od oko 90%. S druge strane, HomeVent® sustav postiže i do 130% učinkovitosti uz svoj jedinstveni patentirani koncept. Konačni rezultat je ugodna klima Vašeg prostora.

HomeVent® sustav značajno poboljšava ravnotežu energije u Vašoj zgradi. Sustav štedi daleko više energije, nego što troši za rad. Količina zraka je kontinuirano promjenjiva i određena je pomoću operativnog terminala. Dva niskoenergetska EC ventilatora rade potpuno automatski kako bi se dobio svježi zrak u potrebnim količinama, oslobođen od vanjske peludi i prašine, te kako bi se otpadni zrak odveo iz prostorije.

Zdrava i ugodna ventilacija prostora pobudila je Vaš interes? Zatražite savjet naših stručnjaka kako biste već danas imali reguliranu kućnu ventilaciju!

Autor
Patrik Woerz
Segment Manager Domestic Ventilation
 
Zatvorite

Više informacija


Kolačići

Kolačić je mali dio teksta poslanom vašem pregledniku preko web stranice koju posjećujete. On pomaže web stranici da zapamti informacije o Vašoj posjeti, kao npr. željeni jezik ili ostala podešavanja. Time Vaš sljedeći posjet stranici čini korisnijim za Vas. Kolačići u tome igraju važnu ulogu. Bez njih upotreba weba može biti vrlo frustrirajuće iskustvo.


Uvjeti uporabe

Izjava o privatnosti

Kolačići nam pomažu pružati usluge. Korištenjem naših usluga, suglasni ste našem korištenju kolačića.