Kako smanjiti trošak pripreme tople vode u kućanstvu za čak 30%?

◄ Natrag na pregled svih članaka

Stambene zgrade s vlastitim kotlovnicama i sustavima centralnog grijanja često su suočene s relativno visokim troškovima potrošnje energije. S obzirom na činjenicu da je potražnja za pripremom potrošne tople vode velika i varijabilna, ona predstavlja veliki problem te stvara glavne troškove koje će zajednica kasnije biti prisiljena platiti.

U eri novih, inovativnih i energetski učinkovitih rješenja, postoji želja za smanjenjem gubitaka prijenosa topline i primjenom obnovljivih izvora koji izvlače gotovo besplatnu energiju. Budući da je potražnja za toplom vodom konstantna tijekom gotovo cijele godine, trebalo bi koristiti energiju koja se može stalno izvlačiti i koja je dostupna na određenoj lokaciji. Primjerice, najinteresantnija u tom pogledu je solarna energija, koja se, unatoč svojem promjenjivom godišnjem intenzitetu, može slobodno koristiti, čak i zimi, i to uz pomoć solarnih kolektora. Ovi kolektori su vrlo popularni te, ovisno o mjesecu, mogu efikasno i s relativno malo ulaganja zadovoljiti 40 do 80% potražnje. Tako se značajno smanjuju troškovi pripreme potrošne tople vode, uz istovremenu primjenu subvencioniranih i ekoloških rješenja. Neophodan element svake instalacije čine solarne cijevi koje prenose apsorbiranu toplinu od solarnih kolektora do spremnika voda. Potražnja tople vode razlikuje se tijekom cijele godine, ali pretpostavlja se da je vrhunac potrošnje u večernjim satima.

Kako rade solarni kolektori?

Solarni kolektori prikupljaju i akumuliraju solarnu energiju tijekom dana, dok sunce sja. Stoga je važno imati ugrađen spremnik tople vode, kako bi se topla voda, ovisno o dnevnim potrebama, mogla brzo koristiti i onda kada sunca više nema, primjerice ujutro ili navečer. Kapacitet takvog jednog  spremnika ovisi o broju ukućana, a samim time i količini dnevne potrošnje vode po ukućanu. Izolacija takvih spremnika, kao i postupak njihova punjenja, važni su kako bi oni mogli, što je duže moguće, održati preporučenu temperaturu vode. S druge strane, ako nije moguće koristiti solarne kolektore zbog nemogućnosti montiranja na krov zgrade, topla voda se treba pripraviti korištenjem najučinkovitijih izmjenjivača topline. Zato je važno pri odabiru izvora topline da on postiže visoku učinkovitost, čak i uz različitu potražnju za energijom. U tom slučaju najbolje je rješenje plinski kondenzacijski kotao.

UltraGas


Što trebate znati prije nego što investirate u solarnu energiju

Solarni kolektori vrlo su primamljivo i ekološki učinkovito rješenje, ali samo u slučaju kada njihova ugradnja i korištene tehnologije omogućuju maksimalnu iskorištenost sunčeva zračenja.

UltraSol
Osnovne značajke koje bi solarni kolektor trebao imati su najveća moguća apsorpcija i najmanja refleksija. Za ovu je svrhu korišteno staklo s antireflektivnim premazom, pod kojim se nalazi absorber koji treba zauzeti najveći mogući iznos površine. Ispod njega je izolacija od mineralne vune koja štiti kolektor od prevelikih gubitaka topline na montiranoj površini, npr. na krovnoj ploči. To je izuzetno važno jer o tome također ovisi količina energije koja će biti prenesena na sustave pripreme potrošne tople vode. Tijekom ljeta je manja potražnja za grijanjem, a kolektori tada mogu apsorbirati najveće količine energije, stoga se koriste uglavnom za pripremu potrošne tople vode. U prijelaznim razdobljima, kao i zimi za vrijeme sunčanog vremena, kolektori se također mogu koristiti za potrebe grijanja zgrade, podržavajući glavni izvor topline i do 20 - 50%.
 

Trebate savjet za Vašu stambenu zgradu? Kontaktirajte nas s povjerenjem i naći ćemo zajedno najbolje rješenje!

Autor
Martin Köb
Product Manager SRS