Kako uz adekvatnu tehnologiju stvoriti niskoenergetski ured?

◄ Natrag na pregled svih članaka

Novi ured u Italiji izgrađen je u samo 6 mjeseci i doista predstavlja energetsko učinkoviti model, konstruiran prema standardima Pasivnih kuća i s certifikatima Cened A +, CasaClima Classe A, Work&Life i Minergie.

Među četiri projekta koja su sudjelovala u natječaju tvrtke Hoval, pobijedila je jednostavna ideja s minimalističkom strukturom od čelika i drva. Casa Hoval je kompaktna i funkcionalna zgrada s odvojenim skladištem od ureda; sa širokim prozorima, svijetlim prostorijama u kojima se siva i crvena boja naizmjenično pojavljuju. Srce ove zgrade je zeleni vrt koji se nalazi unutra i podsjeća na ekološku misiju tvrtke Hoval. Unutarnji vrt je izgrađen u skladu sa specifičnim zahtjevima kako bi stvorio optimalnu, unutarnju mikroklimu uz upotrebu posebno učinkovitih Hoval rješenja. Nakon ulaska u ovo novo sjedište, doista se osjećamo "kao kod kuće".

Integrirani dizajn

U usporedbi s tradicionalnim pristupom dizajnu, koji započinje s arhitekturom zgrade, a tek kasnije se bavi analizom instalacija, u ovom slučaju je korištena njihova sinergija odmah na početku. Na primjer, funkcionalni detalji, kao što je izbor i analiza prostora i orijentacije, prilagođeni su zahtjevima energetske učinkovitosti i stvaranju ugodne mikroklime Casa Hoval.
casa-hoval_2.jpg

Prije dizajniranja instalacija, željeli smo da zgrada bude konstruirana tako da može optimizirati omjer temperature i vlage, podjednako zimi i ljeti, kako bi se spriječili eventualni problemi uzrokovani niskim temperaturama po zimi ili pregrijavanjem po ljeti. Zbog toga, projekt Casa Hoval nema puno južnih prozora, a zgrada je namjerno postavljena u smjeru sjevera, istoka, i djelomično zapada, što omogućuje manje izlaganje suncu u ljetnim mjesecima. Da nismo tako učinili, vjerojatno bi se pojavila potreba za klimatizacijom i sprječavanjem vlage, što bi dodatno opteretilo sustav instalacija. Kako je arhitektura trebala biti energetski učinkovita, Casa Hoval je izgrađena tako da proizvodi samo potrebnu energiju, a ne da pokriva nedostatke nepravilnog arhitektonskog dizajna.

Trinarna toplinska stanica

Casa Hoval se također posebno ističe zbog dvije značajke: Toplinske stanice "na prozoru", gdje su prikazani svi uređaji tvrtke Hoval te futurističke klimatske dvorane za organizaciju raznovrsnih seminara. Pokretačka snaga Hoval zgrade je upravo toplinska stanica, gdje se i s vanjske strane mogu vidjeti svi Hoval sustavi. Oni se također koriste za zagrijavanje zgrade, a istovremeno čine dio našeg ciklusa treninga, koji Hoval nudi svojim profesionalnim partnerima. Ovaj funkcionalan sadržaj uskoro je vezan uz samu srž Hoval poslovanja, kao i uz strast prema inovativnim tehnologijama.

Casa Hoval za grijanje i hlađenje koristi efikasna tehnološka rješenja: stropno osvjetljenje napaja se direktno iz termalne stanice. Kako bi se osigurala cirkulacija zraka, instalirali smo šest jedinica regulirane ventilacije - Hoval HomeVent Comfort FR-500 s jedinicom za tretiranje zraka. Ugradnja Hoval UltraSol kolektora korištena je za proizvodnju potrošne tople vode. Casa Hoval na krovu ima fotonaponsku instalaciju koja djelomično pokriva proizvodnju potrebne energije. U skladištu je ugrađeno šest uređaja za pripremu potrošne tople vode za industrijsku ventilaciju.

casa-hoval_3.jpg

Dakle, ova toplinska stanica služi kao glavni izvor topline, ali i kao izložbeni te edukativni prostor koji podučava o upravljanju Hoval uređajima. Ideja toplinske stanice nastala je iz potrebe da se bolje "dodirnu" Hoval rješenja i doživi cjelokupni proizvodni ciklus. Svi uređaji su spojeni na distribucijsku mrežu. Hoval Biolyt, kotao na pelete, koristi se za grijanje i povezan je s Hoval UltraGas® plinskim kondenzacijskim kotlom. Ostala Hoval rješenja koja koriste različite tehnologije za napajanje mogu se također aktivirati za didaktičke svrhe. Ovdje su ukratko prikazana sustavna rješenja koja se mogu vidjeti u izlogu toplinske stanice:

  • Agrolyt® kotao na drvo
  • Biolyt kotao na pelete
  • UltraOil kotao na nisko-sumporno dizelsko gorivo
  • UltraGas kotao na metan
  • TopGas kondenzacijski zidni kotao, TopGas® Combi, na plin
  • TopGas Comfort kondenzacijski zidni kotao, na plin
  • Dizalica topline Thermalia® kondenzacijski, s podzemnim vodama
  • Dizalica topline Belaria® IR kondenzacijski, zrak
  • Dizalica topline Belaria® SRM kondenzacijski, zrak
  • Dizalica topline Belaria® SRM compact, kondenzacijski, zrak.

Ovakav tip toplinske stanice stvarno je jedinstven primjer u svijetu. Cilj je bilo razviti integritet između visoko-energetski učinkovitih sustava kako bi oni mogli zajedno surađivati i komunicirati jedni s drugima. Stoga je Hoval tvrtka prihvatila ovaj ambiciozni izazov, koristeći pritom svoje najbolje znanje. Također, Hoval ovako može posebno pokazati dodatne vrijednosti svojih sustavnih rješenja: kvalitetu, tehničku izvedbu, jednostavnost korištenja te održavanja.

Svidjela Vam se studija slučaja i primjer niskoenergetske zgrade? Podijelite dalje!

Autor
Karin Nicoli
 
Zatvorite

Više informacija


Kolačići

Kolačić je mali dio teksta poslanom vašem pregledniku preko web stranice koju posjećujete. On pomaže web stranici da zapamti informacije o Vašoj posjeti, kao npr. željeni jezik ili ostala podešavanja. Time Vaš sljedeći posjet stranici čini korisnijim za Vas. Kolačići u tome igraju važnu ulogu. Bez njih upotreba weba može biti vrlo frustrirajuće iskustvo.


Uvjeti uporabe

Izjava o privatnosti

Kolačići nam pomažu pružati usluge. Korištenjem naših usluga, suglasni ste našem korištenju kolačića.