Kako uz adekvatnu tehnologiju stvoriti niskoenergetski ured?

◄ Natrag na pregled svih članaka

Novi ured u Italiji izgrađen je u samo 6 mjeseci i doista predstavlja energetsko učinkoviti model, konstruiran prema standardima Pasivnih kuća i s certifikatima Cened A +, CasaClima Classe A, Work&Life i Minergie.

Među četiri projekta koja su sudjelovala u natječaju tvrtke Hoval, pobijedila je jednostavna ideja s minimalističkom strukturom od čelika i drva. Casa Hoval je kompaktna i funkcionalna zgrada s odvojenim skladištem od ureda; sa širokim prozorima, svijetlim prostorijama u kojima se siva i crvena boja naizmjenično pojavljuju. Srce ove zgrade je zeleni vrt koji se nalazi unutra i podsjeća na ekološku misiju tvrtke Hoval. Unutarnji vrt je izgrađen u skladu sa specifičnim zahtjevima kako bi stvorio optimalnu, unutarnju mikroklimu uz upotrebu posebno učinkovitih Hoval rješenja. Nakon ulaska u ovo novo sjedište, doista se osjećamo "kao kod kuće".

Integrirani dizajn

U usporedbi s tradicionalnim pristupom dizajnu, koji započinje s arhitekturom zgrade, a tek kasnije se bavi analizom instalacija, u ovom slučaju je korištena njihova sinergija odmah na početku. Na primjer, funkcionalni detalji, kao što je izbor i analiza prostora i orijentacije, prilagođeni su zahtjevima energetske učinkovitosti i stvaranju ugodne mikroklime Casa Hoval.
casa-hoval_2.jpg

Prije dizajniranja instalacija, željeli smo da zgrada bude konstruirana tako da može optimizirati omjer temperature i vlage, podjednako zimi i ljeti, kako bi se spriječili eventualni problemi uzrokovani niskim temperaturama po zimi ili pregrijavanjem po ljeti. Zbog toga, projekt Casa Hoval nema puno južnih prozora, a zgrada je namjerno postavljena u smjeru sjevera, istoka, i djelomično zapada, što omogućuje manje izlaganje suncu u ljetnim mjesecima. Da nismo tako učinili, vjerojatno bi se pojavila potreba za klimatizacijom i sprječavanjem vlage, što bi dodatno opteretilo sustav instalacija. Kako je arhitektura trebala biti energetski učinkovita, Casa Hoval je izgrađena tako da proizvodi samo potrebnu energiju, a ne da pokriva nedostatke nepravilnog arhitektonskog dizajna.

Trinarna toplinska stanica

Casa Hoval se također posebno ističe zbog dvije značajke: Toplinske stanice "na prozoru", gdje su prikazani svi uređaji tvrtke Hoval te futurističke klimatske dvorane za organizaciju raznovrsnih seminara. Pokretačka snaga Hoval zgrade je upravo toplinska stanica, gdje se i s vanjske strane mogu vidjeti svi Hoval sustavi. Oni se također koriste za zagrijavanje zgrade, a istovremeno čine dio našeg ciklusa treninga, koji Hoval nudi svojim profesionalnim partnerima. Ovaj funkcionalan sadržaj uskoro je vezan uz samu srž Hoval poslovanja, kao i uz strast prema inovativnim tehnologijama.

Casa Hoval za grijanje i hlađenje koristi efikasna tehnološka rješenja: stropno osvjetljenje napaja se direktno iz termalne stanice. Kako bi se osigurala cirkulacija zraka, instalirali smo šest jedinica regulirane ventilacije - Hoval HomeVent Comfort FR-500 s jedinicom za tretiranje zraka. Ugradnja Hoval UltraSol kolektora korištena je za proizvodnju potrošne tople vode. Casa Hoval na krovu ima fotonaponsku instalaciju koja djelomično pokriva proizvodnju potrebne energije. U skladištu je ugrađeno šest uređaja za pripremu potrošne tople vode za industrijsku ventilaciju.

casa-hoval_3.jpg

Dakle, ova toplinska stanica služi kao glavni izvor topline, ali i kao izložbeni te edukativni prostor koji podučava o upravljanju Hoval uređajima. Ideja toplinske stanice nastala je iz potrebe da se bolje "dodirnu" Hoval rješenja i doživi cjelokupni proizvodni ciklus. Svi uređaji su spojeni na distribucijsku mrežu. Hoval Biolyt, kotao na pelete, koristi se za grijanje i povezan je s Hoval UltraGas® plinskim kondenzacijskim kotlom. Ostala Hoval rješenja koja koriste različite tehnologije za napajanje mogu se također aktivirati za didaktičke svrhe. Ovdje su ukratko prikazana sustavna rješenja koja se mogu vidjeti u izlogu toplinske stanice:

  • Agrolyt® kotao na drvo
  • Biolyt kotao na pelete
  • UltraOil kotao na nisko-sumporno dizelsko gorivo
  • UltraGas kotao na metan
  • TopGas kondenzacijski zidni kotao, TopGas® Combi, na plin
  • TopGas Comfort kondenzacijski zidni kotao, na plin
  • Dizalica topline Thermalia® kondenzacijski, s podzemnim vodama
  • Dizalica topline Belaria® IR kondenzacijski, zrak
  • Dizalica topline Belaria® SRM kondenzacijski, zrak
  • Dizalica topline Belaria® SRM compact, kondenzacijski, zrak.

Ovakav tip toplinske stanice stvarno je jedinstven primjer u svijetu. Cilj je bilo razviti integritet između visoko-energetski učinkovitih sustava kako bi oni mogli zajedno surađivati i komunicirati jedni s drugima. Stoga je Hoval tvrtka prihvatila ovaj ambiciozni izazov, koristeći pritom svoje najbolje znanje. Također, Hoval ovako može posebno pokazati dodatne vrijednosti svojih sustavnih rješenja: kvalitetu, tehničku izvedbu, jednostavnost korištenja te održavanja.

Svidjela Vam se studija slučaja i primjer niskoenergetske zgrade? Podijelite dalje!

Autor
Karin Nicoli