Koncept i vrsta ventilacije za velike prostore. Sveobuhvatan vodič za projektante i investitore.

◄ Natrag na pregled svih članaka

Tvornice, skladišta, hipermarketi i ostali veliki prostori pružaju posebne izazove za sustave grijanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC). Koji koncept i vrstu ventilacije odabrati? 
 

Postoje dva različita razloga zbog kojih veliki prostori i dvorane ponekad predstavljaju probleme opremi za instalaciju u zgradama (eng. building services equipment, BSE). Prvi je razlog očit: radi se o velikim prostorima, a uobičajeni sustavi osmišljeni su za manje prostore. Drugi razlog ovisi o različitim uporabama prostora. Potrebe hipermarketa razlikuju se od potreba farmaceutskog skladišta, izložbeni prostor ima drugačije zahtjeve za ventilacijski sustav od hale za proizvodnju papira. Uz to, uporaba zgrada sve se više mijenja tijekom njihova vijeka. U prostoru gdje se danas proizvode vijci sutra se mogu odvijati kulturna zbivanja. Proizvođači unutrašnjih klimatizacijskih sustava pokušavaju ispuniti te zahtjeve.

Decentralizirana rješenja klimatizacije

Slika 1.: Veliki prostori predstavljaju izazov za instalacije zgrada 

Što je centralizirana, a što decentralizirana ventilacija?

Tijekom projektiranja važno je obratiti pažnju na glavne razlike između različitih sustava. Postoje centralizirane i decentralizirane opcije. S centraliziranim postrojenjima zrak se tretira centralno s pomoću velike jedinice te se distribuira putem ventilacijskih zrakovodnih kanala. Decentralizirani sustavi, u kojima je unutar prostorije smješteno nekoliko autonomnih jedinica, pokazali su se iznimno pogodnima za dvorane i velike prostore. Fleksibilniji su od centralnih pogona i prema izvedenim studijama i usporedbama obično su isplativiji. Prijašnji decentralizirani ventilacijski sustavi uglavnom su korišteni u industriji, a danas je izvedba toliko napredna i fleksibilna da se mogu upotrebljavati i u velikim izložbenim prostorima, supermarketima i drugim „komercijalnim prostorima”.

Razlog ove popularnosti je u pogodnosti decentraliziranih klimatskih sustava za dvorane, odnosno prizemnice čija je visina najmanje 4 m, a površina najmanje 100 m². Ovisno o veličini dvorane i posebnim zahtjevima za ventilaciju, pojedina rješenja zahtijevat će drugačije decentralizirane jedinice.

Primjer: odsisni zrak zagađen uljem

Jedan od razloga za veću uporabu decentraliziranih sustava je izvrsna prilagodljivost jedinica. Primjerice, u industriji problemi često proizlaze iz velike kontaminacije odsisnog zraka uljem. Razdvajanje uobičajenim filtrom odsisnog zraka nije dovoljno, a vijek filtra uvelike je prekratak. Izvedbom neodgovarajućih rješenja, kapljice ulja vraćaju se ponovno u radnu zonu ili se uklanjanju s otpadnim zrakom. Jedinica ubrzo postaje vrlo prljava. Novim konceptualnim pristupom proizvođač može osigurati rješenje. U ventilacijskim jedinicama mogu se upotrebljavati posebni filtri s dva stupnja filtracije, izloženi dijelovi jedinice štite se premazima, a osjetljivi materijali, primjerice brtve, izrađuju se od materijala otpornih na ulje. Što se događa s uljem? Kondenzat koji sadržava ulje filtrira se i odvaja unutar jedinice te se uklanja putem odvoda za ulje i kondenzat.

Ugodno okruženje za kupnju povećava prodaju

Posebni zahtjevi moraju se ispuniti u svakom području. Kupci u vrtnim centrima i hipermarketima teško će biti zadovoljni propuhom ili bukom iz ventilacijskih jedinica tijekom kupnje. Uz posebnu zvučnu izolaciju može se jamčiti niska razina buke potrebna u trgovačkom prostoru. Propuh također nije obavezan. Distributeri zraka mogu distribuirati ulazni zrak pri različitim temperaturama bez propuha u prostoru za kupnju. Uz visokokvalitetne jedinice koje isporučuje Hoval, uzorak distribucije zraka može se automatski i uvijek proizvoljno mijenjati između okomitog i vodoravnog. Rezultat toga je da se kupac duže zadržava u ugodnoj trgovini i kupuje više, što iznimno veseli upravitelja!

Decentralizirane klimatizacijske jedinice TopVent

Slika 2.: Unutrašnje klimatizacijske jedinice opremljene prilagodljivim distributerima zraka jamče distribuciju zraka bez propuha

Razmišljajte o montaži i održavanju u stadiju projektiranja

Vrsta i trajanje montaže, uz faktore održavanja, trebaju se uzeti u obzir u stadiju projektiranja. Prekidanje procesa proizvodnje ili ometanje aktivnosti u robnoj kući nije dopušteno. To je razlog zbog kojeg su decentralizirane jedinice montirane na krov inteligentan izbor. One nude nekoliko prednosti. Budući da su sustavi montirani na visokom mjestu ili na krovu ne zauzimaju dragocjenu korisnu površinu. Montaža se preko krova odvija brzo i jednostavno. Obično se u dvoranu montira nekoliko jedinica. Zahvaljujući decentralizaciji filtri se u svakoj jedinici mogu promijeniti za nekoliko minuta tijekom uobičajenog radnog vremena. Isključivanje kompletnog sustava nije potrebno.

Fleksibilnost se jamči tijekom uporabnog vijeka zgrade: svaka jedinica pokriva samo jedno određeno područje prostora. Stoga se unutar jednog velikog prostora mogu ispuniti različiti zahtjevi, poput načina rada (svjež zrak / recirkulacija), sobne temperature i vremena rada (rad u jednoj, dvije ili tri smjene). Zahvaljujući načelu rješenja „otoka” izbjegava se međusobna kontaminacija zona dvorane, što je moguće kod centralnog pogona. Kod većih instalacija moguće je ulaganje korak po korak.

Kratko vrijeme otplate zahvaljujući malim troškovima rada

Za razliku od centralnih jedinica za upravljanje zrakom, decentralizirani sustavi obično rade bez kanala za dobavu i odsis zraka. Izvedba je stoga jednostavnija, ali je olakšan i rad kranova ili ugradnja novih proizvodnih strojeva, što je često potrebno. Slijedom toga, troškovi montaže također se smanjuju. Danas je montaža jednostavna zahvaljujući prethodno ožičenim jedinicama koje se mogu naknadno promijeniti. Također, distributeri zraka osiguravaju vrlo učinkovitu distribuciju zraka čime se omogućava uporaba manje količine zraka. To podrazumijeva manje troškove ulaganja.

Međutim većina se ušteda može ostvariti manjim troškovima pogona. Kako je prikazano u podacima o upravljanju postrojenjem, troškovi izgradnje zgrade u odnosu na čitav uporabni vijek iznose tek 30 posto. Preostalih 70 posto odnosi se na korisnike. Unutrašnji klimatizacijski sustavi također imaju slične izračune za troškove rada. Upravitelj hipermarketa zaključuje da se nešto veće ulaganje otplaćuje već nakon dvije godine. Od tada niži troškovi rada povećavaju njegovu zaradu. Razlog tome vrlo je jednostavan i naziva se povrat topline. Topli odsisni zrak predaje veći dio svoje toplinske energije putem pločastog ili rotacijskog izmjenjivača topline i time predgrijava vanjski (svježi) zrak. 

Sustav bi također trebao raditi u automatskom načinu rada kako bi osigurao minimalnu uporabu energije i istovremeno bio „prilagođen korisniku”.

RoofVent® ventilacijska jedinica

Slika 3.: Ventilacijske jedinice s povratom topline smanjuju troškove rada

Situacija u kojoj su svi na dobitku

Decentralizirani sustav može imati različite primjene i ispunjavati različite zahtjeve bilo da se radi o izložbenim prostorima, sportskim dvoranama, trgovačkim centrima, industrijskim zgradama ili skladištima. Prilagodljivost jedinica kao i njihova kvaliteta jamči upravitelju i vlasniku zgrade dugoročno isplativa i učinkovita rješenja. Koncepte dobro prihvaćaju ne samo konzultanti i arhitekti, već i sami korisnici. Zahvaljujući tehničkoj stručnosti i inovaciji na tržište dolaze iznimno prilagodljivi proizvodi, što nam svima znatno pomaže.

Razmišljate o ugradnji sustava ventilacije? Javite se s povjerenjem, naši stručnjaci pomoći će Vam odabrati najbolje rješenje!
Autor
Dipl.-Ing. (FH) Stephan Eder