Održivo grijanje: uštedite novac uz klimatski prihvatljive hibridne sustave

◄ Natrag na pregled svih članaka

Hibridni sustavi grijanja kombiniraju prednosti nekoliko tehnologija u jedan visokoučinkovit, pouzdan i ekološki prihvatljiv sustav. Osim izvora topline, važnu ulogu ovdje predstavlja distribucija topline i regulacija sustava.

Nastojanje da se ispune klimatski ciljevi znači da zakoni, koji reguliraju energetski učinkovito grijanje s niskim emisijama postaju sve stroži u cijeloj Europi. Konkretno, stambeni kompleksi, poslovne nekretnine i javne zgrade podliježu propisima koji zahtijevaju minimalne emisije CO2 i visok udio obnovljive energije, dok istovremeno trebaju osigurati stalnu opskrbu toplinom i isplativ rad. Upravo su hibridni sustavi najbolje rješenje za ispunjavanje ovih zahtjeva.

“Obnovljivi” sustavi su potrebni i subvencionirani

Najnovija generacija plinskih kondenzacijskih kotlova "zelenija" je nego ikad prije: Hovalov UltraGas® 2 već sada može raditi na biometan, a uskoro i s 20% vodika. Grijanje na plin još je održivije ako se kombinira s dodatnim regenerativnim izvorima topline u jedan pametan sustav.

Hibridni sustavi grijanja već su prošli test vremena. Njihova modularna konstrukcija znači da se mogu prilagoditi, kako bi zadovoljili posebne zahtjeve ili promjenjive uvjete. Čak se i postojeći sustavi grijanja ažuriraju na najsuvremeniji način uz zelene tehnologije. Svaki hibridni sustav nadopunjen je grijačima vode i spremnicima za pripremu potrošne tople vode. Hoval nudi nekoliko verzija kompletnih hibridnih sustava iz jednog izvora - savršeno koordiniranih i sa standardiziranim sustavima regulacije. Ispod donosimo pregled najboljih hibridnih kombinacija.

Hibridno grijanje s dizalicom topline i plinom

Hibridno grijanje s dizalicom topline i plinom
Plinski kondenzacijski kotao UltraGas® 2 + dizalica topline Belaria® dual AR + sustav punjenja spremnika TransTherm® aqua LS

Dizalice topline najučinkovitije štede energiju u proljeće i jesen te pri blagim zimskim temperaturama. Ako vanjska temperatura padne znatno ispod nule, visokoučinkovit plinski kotao uključuje se automatski. To znači da dizalica topline učinkovito pokriva osnovne zahtjeve za grijanje i pripremu potrošne tople vode za kućanstvo, dok plinski kotao pouzdano rješava ostale veće zahtjeve. Zahvaljujući tome, kapitalni izdaci i operativni troškovi dizalice topline znatno su smanjeni: budući da se ne treba boriti s ekstremnim temperaturama ispod nule, dimenzije dizalice mogu biti manje, a za sami rad je potrebna minimalna snaga električne energije.

Hibridni sustav s peletima i plinskom kondenzacijskom tehnologijom

Hibridni sustav s peletima i plinskom kondenzacijskom tehnologijom

Plinski kondenzacijski kotao UltraGas® 2 + kotao na drveni pelet BioLyt + sustav punjenja spremnika TransTherm® aqua LS


BioLyt kotao na drvene pelete također se može kombinirati s Hovalovim plinskim kondenzacijskim kotlom, sustavom punjenja spremnika TransTherm® aqua LS i distribucijskim sustavom TransShare, za stvaranje izvrsnog sistemskog rješenja. CO2 neutralno grijanje na pelete proizvodi većinu potrebne topline, oko 75%, dok učinkovito grijanje s plinskom kondenzacijom brine o povećanim potrebama tijekom zime, kao i o zagrijavanju potrošne tople vode ljeti. To znači da kotlovi na pelete i spremnici vode mogu biti malih dimenzija, dok se troškovi, trošenje materijala i nepotrebne emisije grijanja na drva eliminiraju tijekom toplijih mjeseci, jer za to nema potrebe.

Hibridni sustav s plinskim kondenzacijskim kotlom i solarnim kolektorima

Hibridni sustav s plinskim kondenzacijskim kotlom i solarnim kolektorima

Plinski kondenzacijski kotao UltraGas® 2 + UltraSol® 2 solarni kolektori s međuspremnikom + sustav punjenja spremnika TransTherm® aqua LS


Solarna toplinska energija idealan je dodatak plinskim hibridnim sustavima grijanja. Solarni kolektori i spremnik za skladištenje osiguravaju da se sunčeva energija iskoristi u svrhu značajnog smanjenja potrošnje energije za grijanje i pripreme potrošne tople vode za kućanstvo, dajući pritom važan doprinos zaštiti klime.

Sustav distribucije topline za najveću razinu učinkovitosti

Uz dva izvora topline, treća važna komponenta je distribucijski modul koji osigurava najučinkovitiju distribuciju grijanja i ogrjevne vode. S TransShare 3K, Hoval pruža izolirani distribucijski sustav, spreman za povezivanje, koji se može individualno prilagoditi svakom hibridnom sustavu. Odvojeni povratni vod visoke i niske temperature poboljšava učinkovitost sustava u cjelini za dodatnih 8%.

Sažetak prednosti plinskog hibridnog sustava grijanja:

  • Kondenzacijski kotao brine o povećanoj potražnji, dok dizalica topline, kotao na biomasu i solarni sustav rade ekonomično
  • Dizalica topline ili kotao na pelete mogu biti manjih dimenzija, čime se dodatno štedi prostor i troškovi
  • Povećana pouzdanost sustava grijanja u cjelini, jer postoje dva neovisna izvora topline
  • Maksimalna učinkovitost i minimalne vrijednosti CO2 kao rezultat modula koji rade u savršenom skladu

Dva izvora topline pametno su kombinirana, dopuštajući svakom da postiže svoj maksimum, dok istovremeno kompenziraju nedostatke drugog. Hoval integrira pojedinačne komponente u cjelovit sustav koji osigurava ekonomske i ekološke performanse.

_________________________________________________________
Ako želite više informacija o odgovarajućim hibridnim rješenjima i subvencijama za Vaš tip objekta, Hovalovi stručni savjetnici stoje Vam na raspolaganju!

Autor