Ventilacija sportskih dvorana. Koliko svježeg zraka osigurati?

◄ Natrag na pregled svih članaka

Količina zraka koja se mora osigurati ovisi o namjeni same dvorane, odnosno, da li se upotrebljava isključivo kao prostor za treniranje za ograničeni broj sportaša, održavaju li se ondje sportski događaji s gledateljima ili se, u slučaju višenamjenskih dvorana, na događanjima može očekivati velik broj gledatelja/posjetitelja.

Tablica u nastavku prikazuje najvažnije dimenzije najčešćih vrsta dvorana. Pojedinačna područja ili tereni u višenamjenskim objektima odvojeni su zastorima ili kliznim pregradama te se u pogledu ventilacije razmatraju zasebno. U pravilu, veličina područja za koje treba osigurati distribuciju zraka iznosi 15 x 27 m ili 22 x 22 m.

Vrsta dvorane

Š x D x V

Broj pojedinačnih terena

Jednostruka dvorana

15 x 27 x 5,5 m

1 x (15 x 27) m

Dvostruka dvorana

22 x 44 x 7,0 m

2 x (22 x 22) m

Trostruka dvorana

27 x 45 x 7,0 m

3 x (15 x 27) m

Tablica 1: Vrste dvorana

Količina zraka koja se mora osigurati ovisi o namjeni dvorane, hoće li u njoj biti prisutan ograničen broj sportaša koji obavlja određeni trening, održavaju li se ondje sportski događaji s gledateljima ili se, u slučaju višenamjenskih dvorana, na događanjima može očekivati velik broj posjetitelja. Treba imati na umu da je potrebno 60 m³/h svježeg zraka po sportašu i 20 m³/h svježeg zraka po gledatelju. Budući da se broj osoba koje koriste dvoranu uvelike razlikuje iz dana u dan i u različitim dijelovima dana, preporučuje se razmotriti ugradnju ventilacijskog sustava koji se može prilagoditi vrlo promjenjivim zahtjevima rada

Studija slučaja

Sportska dvorana u Goldbachu (Njemačka) tipična je dvorana s dvostrukom namjenom s malim područjem za gledatelje. Nosiva konstrukcija sastoji se od drvenih rešetkastih nosača, zbog čega je nemoguće ugraditi ventilacijske cijevi i kanale. Projektanti stoga biraju decentralizirani ventilacijski sustav koji se sastoji od jedne jedinice po terenu, svaka s mogućnošću povrata energije i volumnim protokom zraka od 5.500 m³/h. Te jedinice također osiguravaju grijanje u dvorani. Integrirani istrujni odvodi zraka Air-Injector s visokom indukcijom predstavljaju iznimno učinkovito rješenje. U zauzetim prostorima na terenu, pružaju intenzivnu distribuciju zraka bez propuha, što osigurava ujednačenu distribuciju temperature. Uz izmjerenu stratifikaciju od samo 0,15 K/m štede energiju, kao rezultat male temperaturne razlike između poda i stropa.

Sportska dvorana_Goldbach

Slika 1: Sportska dvorana se prozračuje i zagrijava decentraliziranim jedinicama.

Budući da je dvorana višenamjenski objekt koji se upotrebljava i za „tiše” događaje, jedinice su opremljene prigušivačima za ulazni i izlazni zrak. Uporaba ventilatora s dvije brzine omogućuje prilagodbu ovisno o broju ljudi. Gdje je to potrebno, funkcija s dvije brzine može se upotrijebiti i za smanjenje razine buke.

Slika 2: Jedinice RoofVent® su krovne ventilacijske jedinice za dovod svježeg zraka i odvod otpadnog zraka.

RoofVent_RH_Hoval

Slika 3: Jedinice su opremljene prigušivačima za dobavni i odsisni zrak.

Decentralizirani sustav ventilacije_Hoval

Sustav upravljanja i regulacije je posebno razvijen za ispunjenje zahtjeva decentraliziranih sustava. On omogućuje različite načine rada pojedinih dijelova dvorane koji su prilagođeni različitim primjenama u određenim trenucima. Primjerice, moguće je opskrbiti jedan teren svježim zrakom, dok se drugi održava na nižoj temperaturi ako nije u uporabi. Druga važna značajka sustava upravljanja je automatska prilagodba izlaza zraka koja ovisi o razlici između temperature ulaznog zraka i temperature u prostoru. Rezultati  su i više nego zadovoljavajući. Korisnici dvorane osjećaju ugodu i svježi zrak u prostoriji, dok investitori imaju energetski visokoučinkovit sustav koji nije zahtjevan u pogledu održavanja.

Sažetak

Iskustvo s drugim sportskim dvoranama pokazalo je da odvod zraka Air-Injector-om pruža izvrsnu ventilaciju i distribuciju temperature čak i za terene dimenzija 15 x 27 m. Mlaznice velikog dometa nisu tako uspješne na ispitivanjima jer ova metoda distribucije zraka ne pruža tako jednoliku distribuciju temperature.


Prednosti decentraliziranog sustava čine ga idealnim rješenjem za sportske i višenamjenske dvorane. Zahvaljujući činjenici da nisu potrebni ventilacijski kanali, te mala masa i kompaktna izvedba jedinica doprinose značajnom smanjenju ukupne težine i do 70% u usporedbi s centraliziranom jedinicom. Zbog toga je i lakša cjelokupna nosiva konstrukcija dvorane. Točnije, mala težina i kompaktna izvedba znače da se sustav također jednostavno ugrađuje u krovnu konstrukciju pri rekonstrukciji postojećih dvorana. Također, nema potrebe za dodatnom strojarnicom za opremu.

Jedinice za ventilaciju i grijanje isporučuju se spremne za spajanje, potpuno sastavljene i ožičene, čime se smanjuju troškovi i vrijeme potrebno za ugradnju. Isto vrijedi za njihovu montažu koja je brza i jednostavna. Ukratko, iznimna fleksibilnost čini decentralizirane sustave savršenima za ispunjenje vrlo promjenjivih zahtjeva sportskih dvorana i višenamjenskih dvorana, a sve to po vrlo konkurentnoj cijeni.

Sviđa Vam se ova studija slučaja? Želite saznati više o decentralizirnim sustavima? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu!

Autor
Loris Basso