Koji ventilacijski sustav odabrati za velike zgrade? Vodič za projektante i investitore

◄ Natrag na pregled svih članaka

Veliki prostori poseban su izazov za HVAC sustave. Od logističkih hala, preko trgovačkih centara do sportskih dvorana, koji su izazovi, a koja njihova optimalna rješenja?

Postoje dva razloga zbog kojih veliki prostori i hale ponekad stvaraju probleme instalacijskoj opremi unutar objekata. Prvi je očit: radi se o velikim prostorima, a uobičajeni sustavi osmišljeni su za manje prostore. Drugi razlog ovisi o različitim uporabama prostora. Potrebe supermarketa razlikuju se od onih farmaceutskog skladišta, obrazovne ustanove ili hale za proizvodnju papira. Osim toga, načini korištenje zgrada sve više se mijenjaju tijekom njihovog uporabnog vijeka. Stoga se proizvođači klimatizacijskih sustava nastoje prilagoditi različitim korisničkim zahtjevima.

Decentralizirana rješenja klimatizacije


Visoke zgrade, poput logističkih hala, postavljaju visoke operativne zahtjeve.

Što je centralizirani, a što decentralizirani ventilacijski sustav?

Tijekom projektiranja važno je obratiti pažnju na glavne razlike između različitih sustava. Postoje centralizirane i decentralizirane opcije. U centraliziranim postrojenjima zrak se tretira centralno s pomoću velike jedinice te se distribuira putem ventilacijskih zrakovodnih kanala.

Decentralizirani sustavi, u kojima je unutar prostorije smješteno nekoliko autonomnih jedinica, pokazali su se iznimno pogodnima za hale i velike prostore. Fleksibilniji su od centralnih pogona i prema izvedenim studijama i usporedbama obično su isplativiji. Prijašnji decentralizirani ventilacijski sustavi uglavnom su korišteni u industriji, a danas je izvedba toliko napredna i fleksibilna da se mogu upotrebljavati i u velikim izložbenim prostorima, supermarketima i drugim prostorima komercijalne namjene.

Razlog ove popularnosti leži u pogodnosti decentraliziranih klimatskih sustava za hale, odnosno prizemnice visine najmanje 5 m, a površina najmanje 100 m². Ovisno o veličini dvorane te posebnim zahtjevima pojedina rješenja zahtijevat će drugačije decentralizirane jedinice (poput Hovalovih TopVent®RoofVent® ventilacijskih jedinica) .

Primjer: odsisni zrak kontaminiran uljima

Jedan od razloga za veću uporabu decentraliziranih sustava je izvrsna prilagodljivost jedinica. Primjerice, u industriji problemi često proizlaze iz velike kontaminacije odsisnog zraka uljem. Razdvajanje uobičajenim filtrom odsisnog zraka nije dovoljno, a vijek filtra uvelike je prekratak. Izvedbom neodgovarajućih rješenja, kapljice ulja vraćaju se ponovno u radnu zonu ili se uklanjanju s otpadnim zrakom. Jedinica ubrzo postaje vrlo prljava.

Novim konceptualnim pristupom proizvođač može osigurati rješenje. U ventilacijskim jedinicama mogu se upotrebljavati posebni filtri s dva stupnja filtracije, izloženi dijelovi jedinice štite se premazima, a osjetljivi materijali, primjerice brtve, izrađuju se od materijala otpornih na ulje. Što se događa s uljem? Kondenzat koji sadržava ulje filtrira se i odvaja unutar jedinice te se uklanja putem odvoda za ulje i kondenzat.

Ugodno okruženje za kupnju povećava prodaju

Svako se područje treba tretirati u skladu sa svojim specifičnim zahtjevima. Kupci u vrtnim centrima i supermarketima neće biti zadovoljni propuhom ili bukom iz ventilacijskih jedinica tijekom kupnje. Na primjer, posebna zvučna izolacija jamči nisku razinu buke u trgovačkom prostoru. Ni propuh nije neizbježan. Razdjelnici zraka mogu distribuirati ulazni zrak pri različitim temperaturama bez propuha u prostoru za kupnju. Uz Hovalove visokokvalitetne jedinice, uzorak distribucije zraka može se automatski i uvijek proizvoljno mijenjati između okomitog i vodoravnog. Rezultat toga je da se kupac duže zadržava u ugodnoj trgovini i kupuje više!
TopVent-SP-6_Belaria-VRF-40_2023_cut
TopVent® ventilacijske jedinice opremljene su prilagodljivim distributerima zraka jamče distribuciju zraka bez propuha

Razmišljajte o ugradnji i održavanju već u stadiju projektiranja

Vrstu i trajanje ugradnje te faktore održavanja, uzmite u obzir već u stadiju projektiranja. Npr., prekidanje procesa proizvodnje ili ometanje aktivnosti u trgovačkom centru nije prihvatljivo. To je razlog zbog kojeg su decentralizirane jedinice (TopVent®RoofVent®) montirane na krov inteligentan izbor. Prednost takvih sustava montiranih na visokom mjestu ili krovu je što ne zauzimaju dragocjenu korisnu površinu. I sama ugradnja odvija se preko krova, brzo i jednostavno. Uglavnom se u halu montira nekoliko jedinica. Zahvaljujući decentralizaciji, filtri se u svakoj jedinici mogu promijeniti za nekoliko minuta tijekom uobičajenog radnog vremena. Pritom, isključivanje kompletnog sustava nije potrebno. 

Fleksibilnost je zajamčena tijekom uporabnog vijeka zgrade: svaka jedinica pokriva samo jedno određeno područje prostora. Stoga se unutar jednog velikog prostora mogu ispuniti različiti zahtjevi, poput načina rada (svjež zrak / recirkulacija), sobne temperature i vremena rada (rad u jednoj, dvije ili tri smjene). Zahvaljujući načelu rješenja „otoka” izbjegava se međusobna kontaminacija zona hale, što je moguće kod centralnog pogona. Kod većih instalacija moguće je ulaganje korak po korak.

Kratko vrijeme otplate zahvaljujući malim troškovima rada

Za razliku od centralnih jedinica za upravljanje protokom zraka, decentralizirani sustavi obično rade bez kanala za dobavu i odsis zraka. Izvedba je jednostavnija, ali rad kranova ili ugradnja novih proizvodnih strojeva olakšana. Slijedom toga, troškovi ugradnje se smanjuju. Danas je ugradnja jednostavna zahvaljujući prethodno ožičenim jedinicama koje se mogu naknadno promijeniti. Također, razdjelnici zraka osiguravaju vrlo učinkovitu distribuciju zraka što omogućava uporaba manje količine zraka. To pak podrazumijeva manje troškove ulaganja.

Međutim, većina se uštede može ostvariti manjim troškovima pogona. Obično, troškovi izgradnje zgrade u odnosu na čitav uporabni vijek iznose tek 30 posto. Preostalih 70 posto odnosi se na korištenje. Klimatizacijski sustavi također imaju slične izračune za troškove rada. Primjerice, upravitelj supermarketa doći do zaključka da se nešto veće ulaganje otplaćuje već nakon dvije godine. Od tada niži troškovi rada povećavaju njegovu zaradu. Razlog tome je jednostavan i naziva se povrat topline. Topli odsisni zrak predaje veći dio svoje toplinske energije putem pločastog ili rotacijskog izmjenjivača topline i time predgrijava vanjski (svježi) zrak.

Sustav također može raditi u automatskom načinu rada i time osigurati  minimalnu uporabu energije dok je istovremeno prilagođen korisniku.

RoofVent® ventilacijska jedinica


RoofVent® ventilacijske jedinice s povratom topline smanjuju troškove rada

"Win-win" situacija

Decentralizirani sustav može imati različite primjene i ispunjavati različite zahtjeve bilo da se radi o izložbenim prostorima, sportskim dvoranama, trgovačkim centrima, hotelima ili skladištima. Prilagodljivost Hovalovih ventilacijskih jedinica (TopVent®, RoofVent®) kao i njihova kvaliteta jamči upravitelju i vlasniku zgrade dugoročno isplativa i učinkovita rješenja. Koncepte dobro prihvaćaju ne samo konzultanti i arhitekti, već i sami korisnici. Zahvaljujući Hovalovj tehničkoj stručnosti i inovaciji, na tržište dolaze iznimno prilagodljivi proizvodi što nam svima znatno pomaže.

Razmišljate o ugradnji sustava ventilacije? Javite nam se s povjerenjem, a naši će Vam stručnjaci pomoći odabrati najbolje HVAC rješenje!

Autor
Dipl.-Ing. (FH) Stephan Eder