Budućnost HVAC-a čine kompletna sustavna rješenja

◄ Natrag na pregled svih članaka

Bez obzira je li riječ o novogradnji ili renovacijama - kompletni sustavi za grijanje, pripremu potrošne tople vode i klimatizaciju su budućnost. Mnoge europske zemlje već propisuju minimalne proporcije korištenja obnovljivih izvora energije. Stoga su efikasni i kompletni sustavi koji imaju pozitivan utjecaj na okoliš pravi izbor za svakog razboritog investitora.

Tvrtka Hoval ima jedinstvenu viziju: „Biti vodeći proizvođač i dobavljač tehnološki naprednih, inovativnih, inteligentnih, a opet jednostavnih sustava za grijanje, klimatizaciju i hlađenje koji stvaraju mjerljive ekonomske rezultate i pružaju ekološki dodanu vrijednost krajnjim kupcima.“ Doista je izazovno u ovako promjenjivom tehnološkom okruženju učiniti izuzetno kompleksne proizvode i rješenja što jednostavnijima za ugradnju i upravljanje, ali zbog naše strasti prema tehnologiji, dugogodišnjeg iskustva i zavidnog znanja, nama to predstavlja istinski užitak.

Hoval_vaznost tima

Jednostavna rješenja nužna su za naše kupce i partnere, ali i za efikasnost internih procesa. Današnji kupci dosta su nesigurni oko izbora pravog proizvoda i/ili usluge. Koji izvor topline odabrati, koje sustavno rješenje ima smisla te koje će posljedice imati novi zakoni, energetske regulative i mjere financiranja u budućnosti? Brojna slična pitanja nerijetko dovode do odluke odgode početka renoviranja za neku bolju godinu - kada će se kupci osjećati spremnijima za idući korak. Ovakve nedoumice i bojazni potpuno su normalne i za očekivati, te je zato bitno pružiti adekvatan i stručan savjet, kao i jasne i nedvosmislene uvjete te preporuke. Upravo takvoj komunikaciji teži Hoval kako bi, u konačnici, obje strane bile sigurne u ispravnost svoje odluke!

Kako bismo uspjeli u našoj misiji da maksimalno pojednostavimo kompleksna rješenja, važnu ulogu imat će i digitalizacija. Svi znamo koliko se naš svijet promijenio od kada je prije 10 godina po prvi puta zaživjela generacija pametnih telefona. Duboko vjerujemo da će idućih 10 godina donijeti još intenzivnije promjene koje će drastično utjecati na načine rade i poslovne procese. Hoval, kao tehnološki inovator, već intenzivno radi na novim oblicima online komunikacije i povezanosti, kao i nadogradnji web stranice, kako bi svojim korisnicima pružio dodatnu vrijednost te još bržu i efikasniju razmjenu informacija.

Put ka kompletnom sustavnom rješenju

Hoval pruža sustavna rješenja za 3 različita segmenta: obiteljske kuće s energetskim potrebama do 30 kW, stambene zgrade i manje komercijalne zgrade do 500 kW, te za velike industrijske komplekse čije energetske potrebe iznose 500 kW i više. Povrh svega, imamo bivalentne sustave za sva 3 segmenta koji rade djelomično ili u potpunosti s obnovljivim izvorima energije te su iznimno efikasni kao kompletna sustavna rješenja za generiranje topline i potrošne tople vode.

Ne samo da su komponente Hovalovih bivalentnih sustava kompatibilne jedna s drugom, već se i savršeno nadopunjuju. Zahvaljujući tome postiže se veća učinkovitost i bolji rad sustava, bez štetnog djelovanja na okoliš. Također, Hovalovi kompletni sustavi uključuju i kućnu ventilaciju s kontroliranom izmjenom zraka koja omogućuje cjelodnevni osjećaj svježine.

HVAC sustavna rjesenja_Hoval

Smanjenje kompleksnosti

Prilikom ugradnje treba se uzeti u obzir kompleksnost bivalentnih ili pak trovalentnih sustava. Ipak, ovaj rizik investitori, projektanti ili instalateri mogu smanjiti ili čak u potpunosti delegirati ako uzimaju jedan kompletan sustav iz samo jednog pouzdanog izvora.

Kupnja plinskog kondenzacijskog kotla od jednog proizvođača, spremnika potrošne tople vode od drugog te solarnih kolektora od trećeg proizvođača značajno povećava kompleksnost ugrađenog rješenja te otežava upravljanje. Povrh svega, ovakvo ugrađeno rješenje definitivno ne osigurava postizanje energetske učinkovitosti, kao ni mogućnost zajedničkog upravljanja svim komponentama. S druge strane, ako su sve komponente ugrađenog sustava osigurane iz samo jednog izvora i centralno upravljane, to će značajno olakšati projektiranje, puštanje u pogon, održavanje te kasnije servisiranje.

Smanjenje troškova

Ovisno o odabranom Hovalovom sustavu, investicijski troškovi su niži nego kada su komponente kupljene od različitih proizvođača te je potrebno posebno isprogramirati sustav upravljanja. Također, niži su i operativni troškovi te je povećana energetska učinkovitost jer se sustavom upravlja kao cjelinom.

Hoval_sustavna rjesenja
Za dugoročne investitore, uključujući upravitelje imovinom i vlasnike kuća, koji planiraju uložiti, nije dovoljno uzeti u obzir samo početne troškove - trebaju se uračunati i troškovi koji će nastati nakon faze ugradnje. Kada se tako cjelovito sagledaju svi troškovi, isplati se uzeti cjelokupno sustavno rješenje za grijanje i ventilaciju.

Kontrola je bitna

TopTronic® E sustav kontrole

Još jedna pogodnost Hovalovog sustavnog rješenja je TopTronic® E sustav upravljanja. On povezuje i savršeno koordinira sve komponente sustava te stoga značajno olakšava posao investitorima, projektantima, operatorima sustava i instalaterima. S druge strane, ako su kupljene različite komponente koje zajedno trebaju činiti sustav, samim time ugradnja i kontrola postaju puno skuplje i kompliciranije.

TopTronic® E sustav upravljanja, zahvaljujući internetskoj povezanosti, prilagođava rad cjelokupnog sustava trenutnoj vremenskoj prognozi. Stoga potrošnja energije može biti manja i do 15%! Također, radi podjednako dobro s modulirajućim dizalicama topline, primjerice u solarnom sustavu, kao i s opcijama hlađenja kod dizalica topline. Općenito, TopTronic® E može upravljati kaskadom do ukupno 8 komponenti. Konačno, tu je i TopTronic® supervisor koji upravlja cjelokupnim poslovnim sustavom kako bi se centralno kontrolirala i regulirala sobna temperatura, potrošna topla voda, ventilacija i izvori topline većih projekata.

____________________________________________________________

Pratite naš blog i prvi saznajte novosti iz Hovalovog svijeta. Za sve upite ili nedoumice naši stručnjaci stoje na raspolaganju - kontaktirajte nas!

Autor