Hoval kroz godine

◄ Natrag na pregled svih članaka

Poput Alpa u srcu Europe i Hoval je izrastao u konstantu: raznolik, izvanredan, izazovan. Pogled unatrag otkriva dirljivu priču.

Sve je počelo s multifunkcionalnim štednjakom. Možete kuhati i grijati se s njim. Po prvi put, Hoval je ostvario svoju viziju veće energetske učinkovitosti kroz sustav. Oduševljeni ovom jednostavnom i domišljatom idejom, nastajali su sve sofisticiraniji uređaji za grijanje na najrazličitije energente. Ubrzo su dodani sustavi ventilacije i hlađenja. Danas ovo široko znanje vodi do inteligentnih rješenja sustava za ugodnu klimu u prostoriji.

Rane godine postavljaju temelje

Historisch_1920_GustavOspelt_Handwerkerstolz

1897.
Gustav Ospelt Senior otvara radnju za obradu metala u Vaduzu, Kneževina Lihtenštajn.

1932.
Gustav Ospelt dobiva dozvolu za ugradnju sustava grijanja.

1942.
Položen je kamen temeljac: jednostavna peć za kuhanje pretvorena je u peć za centralno grijanje. Gustav Ospelt svoju je ideju patentirao, a EMPA (Švicarski savezni institut za ispitivanje i istraživanje materijala) potvrđuje dobru učinkovitost.

1945.
Registracija robne marke "Hoval": naziv stoji za Heizapparatebau Ospelt, Vaduz, Lihtenštajn.

1946.
Prva internacionalizacija: Osnovane su tvrtke u Austriji i Švicarskoj.

1953.
Hovaltherm, nazvan "raketa", napravio je revoluciju na europskom tržištu kao prvi kotao s ugrađenim spremnikom tople vode.

1955.
Ugovori o licenci s čeličanom Friedrich Krupp za čelične kotlove donosi brzi rast i otvara njemačko tržište za Hoval.

1957.
Izgradnja tvornice "Neugut" u industrijskoj zoni Vaduza, od tada postaje sjedište grupacije.

1957.-1967.
Osnivanje poduzeća u Velikoj Britaniji i Italiji, sklapanje ugovora o licenci.

Nove tehnologije revolucioniraju tržište

Feuer_Wasser_Fotolia_30953878_S

1960.
Prvi kompaktni kombinirani kotao s odvojenim komorama za izgaranje na tekuća, plinovita i kruta goriva spreman je za tržište - u osam varijanti.

1967.
Prvi visokoučinkoviti spremnik za toplu vodu Modul-plus dolazi na tržište. Neprestano razvijan, još uvijek isporučuje velike količine tople vode savršene higijenske kvalitete.

Hoval slavi: 100.000-ti kotao napušta tvornicu u Vaduzu. 350.000 Hoval kotlova već je ugrađeno diljem Europe.

1968.
Hoval dobiva svoj prvi patent za grijaću površinu: dizajn "cijev riblje kosti" prenosi više topline, čime se povećava učinkovitost. Slijede daljnji patenti grijaćih površina.

1970.
Proširenje asortimana proizvoda na industrijske ventilacijske jedinice i aluminijske pločaste izmjenjivače topline, koji vraćaju toplinu u klimatizacijskim i ventilacijskim sustavima te u procesnoj tehnici.

1976.
Uvođenje decentraliziranog uređaja za ventilaciju industrijskih hala i povrat topline. Smanjuje potrebu za energijom za grijanje do 60 posto.

1979.
Registriran je pionirski patent: samočisteća termolitička grijaća površina. Po njemu je nazvan cijeli niz malih i srednjih kotlova. Završavaju na "Lyt".

1982.
Hoval započinje razvojni projekt plamenika s predmiješanjem plina i zraka s Ruhrgasom, Njemačka. Godine 1986. Ultraclean ulazi u serijsku proizvodnju. Garantira izgaranje s posebno niskim emisijama.

1984.
Kako bi ventilaciju i grijanje u industrijskim halama učinio još učinkovitijim, Hoval razvija Air-Injector, vrtložni razdjelnik zraka.

Učinkovitost i ekološka svijest su najvažniji

Weltkugel-in-wald_iStock_000015623468Large

1987.
S kotlom za uplinjavanje drva, Hoval se oslanja na tehnologiju uplinjavanja biomase. Trostupanjsko izgaranje uskoro će postati tržišni standard.

1993.
Istraživanje kondenzacijske tehnologije započeto 1984. rezultiralo je patentom: aluFer izmjenjivač topline s integriranom aluminijskom mikrostrukturom povećava učinkovitost i štedi troškove. Prvi plinski kondenzacijski kotao kreće u serijsku proizvodnju 1994. godine.

1994.
S patentiranom tehnologijom za prvu Hoval jedinicu za hlađenje cirkulacijskim zrakom, postaje moguće ekonomično grijati i hladiti visoke hale sa samo jednom jedinicom.

1999.
Hoval lansira kompaktni MultiJet uljni kondenzacijski kotao. Izmjenjivač topline s mlaznicama optimalno prenosi toplinu i tako postiže najvišu razinu učinkovitosti.

2001.
Korištenje alternativne energije dobiva novu dimenziju s vodoravnim cjevastim plamenikom za kotlove na pelete: s BioLytom se drvo može učinkovito, pouzdano i jednostavno pretvoriti u toplinu.

2001.-2004.
Hoval širi globalnu prodajnu mrežu s vlastitim lokacijama u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj.

2004.
Hoval razvija poseban sorpcijski premaz za rotacione izmjenjivače topline, koji ne samo da prenosi toplinu već i vlagu: HomeVent komforni ventilacijski sustav omogućuje stalnu ugodnu klimu prostora i visoku udobnost stanovanja.

2005.
Nakon više od 20 godina poslovanja u Kini, Hoval osniva svoju prvu prodajnu tvrtku u Aziji.

2006.
Prvi serijski uljni kondenzacijski kotao UltraOil s aluFerom izmjenjivačem topline. Uspješan program od sada nudi izlazne snage od 16-600 kW.

Hoval se širi na nova područja

Patrick Faessler_DSC01628-4

2006.-2008.
Hoval otvara nove prodajne tvrtke u Rumunjskoj, Španjolskoj, Francuskoj i Hrvatskoj.

2007.
Ekološki prihvatljivo hlađenje s cirkulirajućim zrakom bez rashladnog sredstva ne samo da zahtijeva manje vode, već postiže i najvišu moguću razinu učinkovitosti.

2008.
Hoval ulaže u proizvodnju dizalica topline i preuzima tvrtku Wärmepumpen GmbH u Matrei (WPM), Osttirol, Austrija.

2010.
Hoval otvara novo područje s kombiniranim toplinskim i električnim postrojenjima i stanicama za prijenos topline.

2011.
Novi dizajn: Crvena boja u dinamičnim linijama izražava samopouzdanje.
Bugarska i Singapur nadopunjuju međunarodni popis Hovalovih lokacija.

2013.
Hoval postavlja proizvodnu liniju u Vaduzu za preciznu proizvodnju toplinskog solarnog kolektora UltraSol. Njegov izgled je bez premca: Na krovu jedva vidljiv aluminijski profil čini cijelo područje kolektora besprijekorno homogenim.

2014.
Nova podružnica u Danskoj predstavlja Hoval u Skandinaviji.
Akvizicijom švedskog Enventusa AB, Hoval jača područje povrata topline.

2015.
Hoval slavi svoju 70. godišnjicu.
Digitalizacija dolazi: Uvođenjem nove platforme za upravljanje i regulaciju TopTronic gotovo svi Hoval generatori topline mogu komunicirati online i prilagoditi svoj rad vanjskim prilikama.

2016.
Hoval jača područje daljinskog grijanja/toplinskih mreža i preuzima njemački YADOS GmbH.

Hoval je spreman za digitalnu budućnost

digitale-Vernetzung_Bildschirme

2018.
Hoval rješenja su optimizirana putem digitalnog umrežavanja.

2020.
Hoval koristi najnoviju tehnologiju i prirodna rashladna sredstva za rad nove generacije dizalica topline.
Patentirani TurboFer izmjenjivač topline kreće u serijsku proizvodnju.

2021.
Hoval otvara nove mogućnosti s HovalConnect IoT platformom.
Pokrenuta je proizvodnja UltraGas nove generacije 2 s patentiranim TurboFer izmjenjivačem topline.

Autor