Znate li da zagrijavanje vode na neodgovarajućoj temperaturi može uzrokovati Legionelu?

◄ Natrag na pregled svih članaka
Bilo da upravljate bolnicom, hotelom ili posjedujete određeni sustav grijanja, pročitajte naše savjete kako biste se na vrijeme zaštititi od Legionele. Loša mikro klima s malo filtracije zraka pogodna je za rast velikog broja zagađivača, uključujući i bakterije iz porodice Legionela. Ona se može razmnožiti i pritom uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Što je Legionela?

Čak i mala količina vode može biti idealno mjesto za razvoj mikroorganizama. Jedan od mikroorganizama koji nastanjuju umjetna vodena okruženja i vlažne površine je manje poznata bakterija Legionela pneumofila. Također se može naći u kopnenim vodama, morima, vlažnom tlu, mahovini i piljevini, pa čak i u vodoopskrbnim sustavima zgrada. Bakterije iz porodice Legionela otkrivene su 1976. kada su povezane s atipičnim slučajem upale pluća veterana Američke legije, koji su boravili u hotelu u Philadelphiji. Mediji su ovaj slučaj prozvali "legionarska bolest", a uzročnik je bio poznat pod nazivom Legionela pneumofila.

Bakterija Legionela u vodenim sustavima

Umjetna okruženja u kojem ove bakterije uspijevaju su: hladnjaci, klima uređaji, sustavi za pripremu potrošne tople vode, grijači i spremnici vode, kao i medicinski aparati čija površina dolazi u dodir s vodom. Njihov je razvoj potpomognut neodgovarajućom kvalitetom vode u vodenim sustavima, nepravilnim radom te nedovoljnim sanitarnim nadzorom uređaja i sustava.

Slika 1. 3D prikaz bakterije Legionela pneumofila
3D prikaz Legionela bakterije

Kako se razmnožava Legionela?

Najčešći izvori onečišćenja su sustavi potrošne tople vode i klimatizacije. Legionela bakterije unosimo neposrednom konzumacijom kontaminirane vode. Nakon što uđe u tijelo, one mogu uzrokovati atipičnu upalu pluća i groznicu te razne nuspojave, kao npr. jaku glavobolju, proljev ili poteškoće s disanjem. Bakterije se stvaraju u temperaturnom rasponu od 20-50 °C, ali optimalna temperatura za njihov razvoj je 38 °C. One se ne reproduciraju na temperaturama iznad 50 °C, a umiru na temperaturama vode iznad 70 °C. Rast Legionela bakterija u sustavima pripreme potrošne tople vode pogodan je zbog prisutnosti biofilma i mehaničkih ostataka gdje žive ostale bakterije. To se posebno odnosi na nepropisno projektirane sustave u zgradama - sustave koji nemaju (re)cirkulaciju tople vode, koji su predimenzionirani i uzrokuju privremenu stagnaciju protoka te sustavi koji imaju takozvane "zone stagnacije".

Kako se boriti s Legionelom?

Legionela se u sustavima može eliminirati upotrebom kemijskih ili toplinskih metoda. U čistim sustavima koji su slobodni od biofilma, Legionela bakterije se toliko ne razmnožavaju - otuda važnost pravilnog projektiranja i izvođenja sustava sanitarne tople vode. Ipak, možete spriječiti širenje bakterija u vodoopskrbnim sustavima primjenom ispravnih tehničkih rješenja:

• U izljevnim mjestima, temperatura potrošne vode treba biti iznad 55 °C.
• Osigurajte povremeno zagrijavanje vode na 70-80 °C kako bi se obavila toplinska dezinfekcija.
• Koristite (re)cirkulacijske sustave kod pripreme potrošne tople vode.
• Uklonite nepravilnosti u toplinskim izolacijama i zamijenite dotrajale, vlažne ili one koje ne zadovoljavaju zahtjeve nove izolacije koja ima odgovarajuću debljinu i što je moguće nižu toplinsku provodljivost.
• Povremeno dezinficirajte cijevi potrošne tople vode.
• Izbjegavajte „zone stagnacije“ i izbalansirajte distribucijski sustav tople vode.
• Osigurajte odgovarajuće tehničke i sanitarne uvjete sustava.

Najveći broj slučajeva oboljelih od Legionele zabilježen je u 2014.

Sa 6.941 prijavljenih slučajeva, stopa Legionele u EU/EEA u 2014. godini bila je 13,5 slučajeva na milijun stanovnika, najviša stopa ikada zabilježena. To je u skladu s povećanim trendom za promatrano razdoblje 2009-2014. Ipak, treba spomenuti veliko izbijanje koje se dogodio u Vila Franca de Xira u blizini Lisabona-Portugal, 2014. godine, koje je znatno pridonijelo velikom broju prijavljenih slučajeva. Daljnja istraživanja, kao što je analiza meteoroloških uvjeta povoljnih za razvoj Legionele, može objasniti i druge razloge tog povećanja.

U Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj zabilježeno je skoro 74% svih slučajeva. Detaljni popis ostalih zemalja zahvaćenih Legionelom pronađite ovdje.

Postoji li rješenje?

Kako bi se smanjio rizik od Legionele, treba osigurati odgovarajuću temperaturu vode. Kod velikih objekata (hotela, bazena, lječilišta i bolnica), mikrobiološka čistoća sustava distribucije vode je osobito važna. U takvim slučajevima, preporučuje se odabir odgovarajućeg sustava za pripremu potrošne tople vode.

_________________________________________
Otkrijte naš visokoučinkovit spremnik PTV-a

Modul-plus za pripremu potrošne tople vode i TransTherm toplinsku stanicu za mreže grijanja.

Autor
Lacoste Baptiste
 
Zatvorite

Više informacija


Kolačići

Kolačić je mali dio teksta poslanom vašem pregledniku preko web stranice koju posjećujete. On pomaže web stranici da zapamti informacije o Vašoj posjeti, kao npr. željeni jezik ili ostala podešavanja. Time Vaš sljedeći posjet stranici čini korisnijim za Vas. Kolačići u tome igraju važnu ulogu. Bez njih upotreba weba može biti vrlo frustrirajuće iskustvo.


Uvjeti uporabe

Izjava o privatnosti

Kolačići nam pomažu pružati usluge. Korištenjem naših usluga, suglasni ste našem korištenju kolačića.