Visokoučinkoviti sustavi grijanja poslovnih zgrada - savjeti za investitore

◄ Natrag na pregled svih članaka

Poslovne zgrade zbog sve većih zahtjeva u pogledu željene mikroklime radnog prostora zahtijevaju učinkovit sustav grijanja. Energetska učinkovitost kondenzacijskih kotlova i solarnih kolektora predstavlja alternativu tradicionalnim sustavima grijanja, pružajući izrazito ugodno radno okruženje.

Glavni cilj modernih sustava grijanja poslovnih zgrada jest postizanje visoke razine toplinske ugodnosti prostora uz najmanju moguću potrošnju energije. Stoga sve više raste trend ugradnje niskotemperaturnih izvora topline na prirodni plin. Najučinkovitije rješenje su uglavnom plinski kondenzacijski kotlovi koji koriste toplinu kondenzacije sadržanu u vodenoj pari koja se stvara tijekom izgaranja prirodnog plina. Velik broj proizvođača kotlova za centralno grijanje omogućuje odabir odgovarajućeg rješenja za grijanje za bilo koji tip investicije, uzimajući u obzir ekonomske i tehničke kriterije.

Zašto kondenzacijski kotlovi?

Moderni kondenzacijski kotlovi ostvaruju i do 30% godišnjih ušteda pri potrošnji goriva u usporedbi s konvencionalnim kotlovima. Također, veća je i učinkovitost rada uređaja, bilo da se radi o malim zidnim kotlovima za tradicionalne sustave grijanja ili o velikim kotlovima namijenjenima grijanju cijele zgrade. Kod uobičajenih uređaja za grijanje, temperatura plinova izgaranja održava se na visokoj razini tako da se sadržana vodena para ne kondenzira u kotlu. Kod kondenzacijskih kotlova događa se upravo suprotno. Plinovi izgaranja hlade se do ispod tzv. temperature rosišta za vodenu paru, uslijed čega započinje kondenzacija. Toplina kondenzacije vodene pare prenosi se na vodu za grijanje.

Odabir kotla odgovarajuće snage osnovni je uvjet za ugodno grijanje ureda, kao i ekonomičnu i ekološku isplativost čitavog sustava grijanja. Stoga Hoval u ponudi ima niz uređaja: kotlove srednje i velike snage za niskotemperaturni način rada. To znači da kotao može raditi s promjenjivom temperaturom vode za grijanje, ovisno o vanjskoj temperaturi. Kondenzacijski plinski kotlovi koji rade zajedno sa solarnim kolektorima osiguravaju minimalne troškove grijanja zgrade, bilo da se upotrebljavaju primjerice za pripremu potrošne tople vode ili za centralno grijanje.

UltraGas plinski kondenzacijski kotlovi

Kombinacija sa solarnim kolektorima

Povećanje cijena krutih goriva i električne energije potaknule su brojne investitore na ulaganje u obnovljive izvore energije u obliku solarnih kolektora. Rastuća ekološka osviještenost na mikrorazini i makrorazini prisutna je zbog ekonomskih razloga, ali i ekoloških razmatranja. Stoga se solarna energija uspješno upotrebljava u kućanstvima, ali i u poslovnim i javnim zgradama, što ima pozitivan ekonomski učinak pri korištenju zgrade.

U poslovnim zgradama sustavi solarne energije najčešće se ugrađuju u svrhu pripreme potrošne tople vode, a ne zbog centralnog grijanja. Razlog tome jest taj što je uporaba potrošne tople vode prisutna tijekom čitave godine, a najveća količina solarne energije dobiva se tijekom ljeta. Kod velikog sustava grijanja sa solarnim kolektorima vrijede drugačija pravila u odnosu na standardne, male sustave za obiteljske kuće te stoga Hoval, zahvaljujući godinama iskustva u utvrđivanju potreba investitora i karakteristika zgrade, omogućava pravilan odabir veličine solarnog sustava, kao i površinu solarnih kolektora i volumen spremnika.

Uporaba pločastih kolektora UltraSol razuman je odabir s ekonomskog stajališta. Kako sustav raste, raste i učinkovitost njegova rada, kao i ekonomičnost prikupljene energije te uporaba solarnih kolektora donosi materijalne prednosti, posebno u poslovnim zgradama.

                                Solarni toplinski kolektori

UltraSol solarni kolektor

Krovna montaža

Pripreme za takvo ulaganje trebaju započeti s procjenom mogućnosti montaže kolektora na mjesto koje nije u sjeni. Kolektori se zbog najveće učinkovitosti montiraju na krov zgrade, pod uvjetom da je on ravan. Bez obzira na lokaciju zgrade, jednostavno je kolektore orijentirati prema jugu. U slučaju krova s nagibom ili nedostatka izloženosti prema jugu mogućnosti postavljanja kolektora su ograničene, stoga dodatne nosive konstrukcije, posebno one komplicirane, povećavaju cijenu ulaganja. Poslovne zgrade imaju prosječnu stopu potrošnje vode od 7 litara po osobi te je optimalno rješenje primjena spremnika za potrošnu toplu vodu, čiji bi volumen trebao biti nekoliko tisuća litara, što predstavlja masu od nekoliko tona. Zbog toga je nužno pronaći odgovarajuće mjesto za spremnik te provjeriti da li povećano krovno opterećenje predstavlja probleme.

Dvoumite se koji sustav grijanja odabrati za poslovnu zgradu? Javite nam se s povjerenjem i zatražite ponudu već danas!
Autor
Günther Köb