Tvornica Hilti, Mađarska

U svom pogonu u mađarskom gradu Kecskemét, tvrtka Hilti proizvodi dlijeta, bušilice i svrdla za dijamantsko jezgreno bušenje. Kada je odlučila proširiti svoja proizvodna postrojenja, pomoć je potražila od Hovala kako bi sve osigurala iz istog izvora: ovo uključuje sustave za ventilaciju i grijanje kao i solarne kolektore za zagrijavanje vode. Takav, kompletni sustav, koji je proizveo Hoval štedi energiju, vrijeme i novac.

Baš poput Hovala, Hilti ima korijene u Lihtenštajnu – ali to nije jedina stvar koja je zajednička ovim tvrtkama. One također dijele i sličnu poslovnu filozofiju koja se temelji na vjerovanju da su radnici koji su entuzijasti zbog tehnologije s kojom rade i koji se fokusiraju na potrebe kupca ključ kreiranja proizvoda i sustava koji često premašuju i očekivanja samih kupaca.

Pogon u Kecskemétu također se pridržava ovog principa. Kada je donesena odluka da se proizvodno postrojenje (osnovano 1989.) proširi, namjera je od samog početka bila iskoristiti otpadnu toplinu u pogonima za proizvodnju, za potrebe grijanja. To je značilo da bi kotao za grijanje bio potreban samo za vrijeme vršnog opterećenja. Usto, tvrtka je odlučila zagrijavanje vode riješiti s pomoću solarne energije, nešto što bi još više snizilo količinu angažirane toplinske energije. Projektant odgovoran za taj projekt, radio je u suradnji s tvrtkom Thermotrade (Hovalovim dugogodišnjim prodajnim partnerom u Mađarskoj), stvorio je mogućnost za snižavanje prvotno angažirane snage s 1700 kW na 900 kW – više nego dovoljno, prema provedenim temeljitim izračunima, da se pokriju postrojenja, čak i kada se prošire s 2500 na 5200 m2. Rezultat je da se postrojenje sad može pohvaliti kondenzacijskim kotlom Hoval UltraGas®  (900D) – D označava „dvostruko”, kako bi se istaknuo dizajn s dva kotla.

Kotao koji ne služi samo za zagrijavanje

U prosjeku, standardni omjer iskorištenosti kondenzacijskog kotla Hoval UltraGas® doseže impresivnih 110% (u odnosu na donju ogrjevnu moć). Uređaj također sadrži ugrađeni izmjenjivač topline Hoval aluFer® koji ne samo da ima rebrastu konstrukciju koja uvećava površinu izmjenjivača topline pet puta, nego i učinkovito hladi ispušne plinove koji prolaze kroz njega, dok ne dosegnu točku kondenzacije. Energija koja se oslobađa kao rezultat (kondenzacije) koristi se u procesu zagrijavanja. Za velike instalacije poput ove, UltraGas® s rasporedom dvostruke kaskade savršen je izbor za integraciju u sustav. Njegov veliki sadržaj vode omogućava jednostavno hidrauličko priključivanje, kao i minimalnu potrošnju električne energije, te uklanja potrebu za primarnim pumpama. Korištenje samo jedne dimovodne cijevi za oba kotla izrazito pojednostavljuje ugradnju  prilikom proširenja i renovacije sustava. U isto vrijeme  upravljanje TopTronic® T , vrši i kaskadnu funkciju. Također, cijeli sustav dolazi iz jednog izvora – vrhunskog tehničkog rješenja iz Hovala.

30 solarnih kolektora na krovu

Krov Hiltijevog postrojenja u Kecskemétu sada sadrži i 30 solarnih kolektora ukupne površine 75 m2. Energijom koju oni prikupe zagrijava se voda. Sama solarna energija pohranjuje se u akumulacijske međuspremnike koji pokrivaju potrebu za toplom vodom.

Ostvarena štednja kroz ventilaciju

Proširenje postrojenja u Kecskemétu provedeno je u dvije faze, jedan uključuje objekt od 600 m2 za ispitivanje proizvoda, a drugi je proizvodna hala od 3000 m2 . Objekti također sadrže 1600 m2  logističkog i administrativnog prostora. Sedam Hovalovih RoofVent®  LKW-9 krovnih jedinica postavljeno je za potrebe ventilacije, grijanja i hlađenja novih hala. U slučaju jedne hale sagrađene u 1990-ima, četiri jedinice RoofVent®  nadograđene su na LKW tipove i opremljene su najsuvremenijom regulacijom, što je omogućilo njihovo daljnje korištenje. Jedinice za ventilaciju smanjuju stratifikaciju temperature unutar prostorije, što svodi gubitak topline preko krova na minimum. Nadalje, svakom jedinicom se može zasebno upravljati, što još više smanjuje potrošnju energije. Rezultat toga jest, da se ovaj decentralizirani sustav krovne ventilacije Hoval Roof Vent®, koji ne uključuje nikakve glomazne ventilacijske kanale, može pohvaliti uštedom energije koja je mnogo veća u usporedbi s glomaznim, centraliziranim uređajima za istu namjenu. Da stvar bude još bolja, radovi održavanja na jedinicama mogu se izvoditi za vrijeme trajanja proizvodnog procesa. Kako je Hovalovo potpuno rješenje prepoznato kao pravi izbor za posao, sustav je i instaliran. Ne samo da nadilazi uobičajene norme energetske učinkovitosti, nego i zaposlenici Hiltijevog postrojenja u Kecskemétu tvrde da su oduševljeni novom instalacijom.

Dugoročne koristi

Zahvaljujući našim cjelovitim rješenjima, ističemo se od ostalih, te ona imaju utjecaj na cijenu: korisnici naših usluga dobivaju prednosti ne samo niže cijene nabave, nego i niskih pogonskih troškova. Nadalje, činjenica da imaju samo jedan kontakt za cijeli projekt znatno im olakšava život. S nama zakazivanje sastanaka ne mora izazivati glavobolje, kao ni radovi održavanja koji dolaze kasnije. Naši su servisni tehničari iznimno dobro obučeni na svakom od područja svojeg djelovanja. Ovo svodi vrijeme i trud koje korisnici moraju potrošiti na minimum. Radimo u zdravom okruženju”, kažu radnici – i zasigurno to misle u doslovnom i prenesenom značenju.

Pogledajte ostale reference

Zatražite savjet Hoval stručnjaka o najboljem rješenju za vašu investiciju