Stadion Wembley, Velika Britanija

Mjesto na kojem je pisana sportska i glazbena povijest. 

Wembley Stadion je nogometni stadion u Londonu (Wembley, London Borough of Kent). Stadion je drugi po broju sjedećih mjesta u Europi, odmah iza Camp Noua u Barceloni i prvi po veličini natkriveni stadion na svijetu. Broj sjedećih mjesta varira ovisno o događaju: 90.000 (nogomet i ragbi), 75.000 sjedećih mjesta i 15.000 stojećih (koncert) te 68.400 do 72.000 (atletika). Stadion je i najskuplji na svijetu do danas, s cijenom gradnje od 798 milijuna britanskih funti. Izgrađen je na mjestu "staroga" Wembleya, koji je srušen 2003. Kao datum završetka gradnje stadiona navodi se 9. ožujka 2007. godine, kada su ključevi stadiona predani nogometnom savezu Engleske. Prvu službenu utakmicu na stadionu odigrale su mlade (U-21) reprezentacije Engleske i Italije, 24. ožujka 2007.

Nova zgrada nosi oblik luka, najveći takve vrste u svijetu. Zahvaljujući impresivnoj visini od 133 metara jedini je stadion, koji je opremljen sa svjetlima upozorenja za zrakoplove. Ova neobična struktura četiri je puta viša nego što su bile dvije kule izvornog stadiona.

Legendarni brazilski nogometaš Pele, jedan od najboljih igrača u povijesti nogometa, opisao je Wembley kao katedralu, simbol kapitala i srce nogometa. Ponosni smo što je u samo srce nogometa, Wembley stadion, instalirano pet kondenzacijskih kotlova Hoval UltraGas® SR 4000, od kojih četiri u svaki kut stadiona, a peti u jednoj od soba s opremom. S rasponom učina od 4100 do 4300 kW, zagrijavaju cijeli kompleks – prostorije i stadion, te osiguravaju ugodnu igru i boravak gledatelja koji svjedoče sportskoj i glazbenoj povijesti.

Pogledajte ostale reference

Zatražite savjet Hovalovih stručnjaka o najboljem rješenju za vašu investiciju