Komforna kućna ventilacija: nepotreban luksuz ili apsolutna nužnost?

◄ Natrag na pregled svih članaka

Gotovo je nezamislivo da današnja novogradnja bude bez ugrađene ventilacije, zar ne? Ipak, treba uzeti u obzir da u novim zgradama nema ni uvjeta za spontanu izmjenu zraka zbog jake toplinske izolacije. Kako to utječe na komfor te je li jedino (efikasno) rješenje otvaranje prozora? Zašto svaki ured ili kuća treba ventilaciju s kontroliranom izmjenom zraka i može li se njezinom ugradnjom na kraju profitirati? 

Na početku se postavlja osnovno pitanje: Ako je cilj ušteda energije, kako će tome doprinijeti još jedan dodatni potrošač električne energije, odnosno sustav kontrolirane ventilacije?

Odgovor je zapravo krajnje jednostavan. Svrha ugradnje sustava ventilacije s kontroliranom izmjenom zraka je u konstantnoj zamjeni ustajalog zraka novim, svježim i filtriranim zrakom za postizanje nenadmašnog komfora. Uređaj vraća toplinu otpadnog zraka i prenosi ju na svježi zrak. Samim time eliminira se potreba učestalog otvaranja prozora kako bi se provjetrio prostor te pustio dašak svježine. Uz povrat topline, Hovalove HomeVent® jedinice nude i povrat vlage koji, u konačnici, dovodi do uštede energije potrebne za ventilaciju. Potrošnja, a samim time i troškovi grijanja i ventilacije se smanjuju, a kvaliteta života i udobnost se povećavaju. No, krenimo redom...

Poboljšanje kvalitete zraka

Alergijske reakcije

Zagađenje zraka je često diskutirana tema, pogotovo ono vanjsko zbog štetnih emisija iz motora automobila ili pak tvornica. Ipak, znate li da unutarnje zagađenje može biti i do 100 puta opasnije od onog vanjskog?! Uzimajući u obzir da u zatvorenim prostorima provodimo većinu vremena, potencijalna zagađenja loše će se odraziti na produktivnost i zdravlje.

Što sve utječe na kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima? Iako postoje brojni čimbenici, najčešće se ovdje radi o štednjacima, različitim proizvodima za čišćenje i njegu te sličnim kemijskim preparatima, kao i nevidljivim, potencijalno otrovnim tvarima koje se godinama nakupljaju na namještaju. Dakako, osim stambenog prostora, važno je razmotriti i radne prostore, odnosno poslovne urede. Primjerice, ako se ured nalazi u blizini tvornice, zagađivači poput boja i radnih materijala mogu utjecati na zaposlenike i njihovu produktivnost. Možda se razlog učestalih bolovanja, osjećaj nelagode, glavobolje ili pak pojava različitih alergijskih reakcija krije upravo u kvaliteti zraka prostora.

Zašto jednostavno ne otvoriti prozor?

Prozracivanje prostora

Možda se pitate čemu dodatno ulagati u ventilacijski sustav, kada se jednostavno može otvoriti prozor i prirodno prozračiti prostorija? Koliko god se to činilo kao najisplativije rješenje, morate uzeti u obzir da nije moguće kontrolirati količinu i kvalitetu zraka prilikom otvaranja prozora. Također, nepovratno gubite 30-50% vrijedne energije (osobito kada je vanjska temperatura niža od one unutarnje) te, u konačnici, povećavate troškove. Osim toga, otvaranjem prozora suočeni ste s vanjskom bukom, prljavštinom, različitim zagađivačima i insektima. Stoga, koliko god se prozračivanje činilo slično ventilaciji, ono ju nikako ne može zamijeniti te postići isti učinak ili pak povećati kvalitetu zraka.

Pitanje zdravlja i vrijednosti nekretnine

Pojava plijesni na zidu

Svima nama bi zdravlje trebalo biti na prvom mjestu. Ipak, nerijetko su različite zdravstvene tegobe, poput malaksalosti, glavobolja, kašlja, kihanja, astme, suhe kože ili pak upaljenih očiju povezane upravo s lošom ventilacijom prostora u kojem boravimo. Primjećujete li često ove simptome ili patite od osjećaja umora zbog kojeg vam kronično fali motivacija, energija ili koncentracija? Razmislite o kvaliteti zraka kojeg svakodnevno udišete te kako ga možete poboljšati. Pogotovo zbog djece kod kojih su ovi simptomi još izraženiji i opasniji po zdravlje.

Također, sigurno su vam poznati i problemi koje može uzrokovati višak vlage u prostoriji, poput ružnih crnih mrlja na prozoru ili pojave plijesni na zidovima. Situacija nije dobra ni ako je premalo vlage u prostoru jer tada dolazi do osjećaja suhoće koji loše utječe na dišne puteve, dovodi do oštećenja parketa, drvenih podova, sušenja biljaka te nepredviđenih troškova održavanja i sanacije štete na nekretnini.

Uz posebne osjetnike za vlagu, ventilacija s kontroliranom izmjenom zraka osigurava da relativna vlažnost bude unutar raspona udobnosti (40-60%). Zahvaljujući tome:

  • uspješno je riješen problem suhoće sluznice nosa zimi te je smanjeno širenje virusa gripe i patogenih bakterija;
  • kosa i sintetička odjeća više nemaju statički naboj, a zrcala u kupaonici i kući više nisu zamagljena;
  • nema oštećenja na parketima, drvenom namještaju ili drvenim glazbenim instrumentima zbog kontrolirane razine vlage;
  • eliminirana je opasnost od pojave plijesni, očuvano je zdravlje ukućana te je dodatno smanjena potrošnja energije.

Kako odabrati pravi sustav ventilacije?

HomeVent_comfort_FRT komforna ventilacija

Prije svega, uzmite u obzir fleksibilnost ugradnje i veličinu, hoće li možda narušiti izgled interijera ili ga možete recimo sakriti u ormar ili podrum? Zatim, provjerite osnovne značajke sustava, primjerice koliko energije troši za rad, treba li učestalo mijenjati filtere, nudi li povrat topline i vlage te kakve su mogućnosti kontrole. Nakon toga imat ćete jasniju sliku kakav sustav želite ugraditi.


Naša preporuka je HomeVent® - posebno dizajniran sustav ventilacije koji nudi fleksibilne metode ugradnje, na primjer potkrovlje, podrum, garaža, ostava, na zid, ispod stropa ili u ormar.

Neke od glavnih prednosti komforne ventilacije su:

  • Konstantan osjećaj svježeg i čistog zraka - čak i kad su prozori zatvoreni ili kad je slavlje u kući/stanu/poslovnom prostoru;
  • Posebni filteri love fine čestice prašine i pelud što povoljno utječe na alergičare i/ili astmatičare;
  • Komarci i drugi insekti, kao i nepodnošljiva vanjska buka, ostaju gdje im je mjesto - vani;
  • U kući ili stanu nema osjećaja propuha jer su prozori zatvoreni;
  • Uz povrat topline i vlage, zimi je očuvana toplina prostorija i postignuta idealna temperatura;
  • Sustav štedi puno više energije nego što mu je potrebno za rad.
TopTronic E® sustav upravljanja | Hoval

Uz jedinstveni TopTronic E® sustav upravljanja jednostavno se prati i regulira rad sustava. Kontrolni panel prikazuje sve bitne informacije - čak i sutrašnju vremensku prognozu, a postoji i aplikacija za pametne telefone i daljinsku kontrolu. Sve što je potrebno za postizanje zdravog okruženja i prave male oaze mira i svježine na jednom mjestu, zar ne? Luksuz ili nužnost!? Prosudite sami :)

__________________________________________________________
Kontaktirajte nas i saznajte kako ugraditi HomeVent ® sustav komforne ventilacije u kuću ili poslovni prostor. Odvažite se na promjene i priuštite si luksuz zdravlja i svježine!

Autor