Učinkovitom regulacijom do maksimalne učinkovitosti sustava grijanja

◄ Natrag na pregled svih članaka

Kako bi se postignula maksimalna učinkovitost sustava grijanja, svaki voditelj odjela energetske učinkovitosti zna da u središtu treba biti učinkovit uređaj kojim će to moći postići. Međutim, to je samo dio jednadžbe koji treba uzeti u obzir. Jednako je važan sustav regulacije koji će osigurati optimalni rad uređaja te cjelokupnog sustava grijanja.

Sustavi regulacije grijanja u prošlost

U prošlosti su sustavi regulacije bili puno složeniji i dosta komplicirani za izvedbu, upravljanje i održavanje. Samim time bio je povećan rizik pogrešaka pri izvedbi sustava i onemogućeno podešavanja rada ovisno o korištenju prostorije ili promjeni toplinskih uvjeta. Situacija je posljednjih godina postala još složenija zbog povećanog korištenja konvencionalnih i niskougljičnih sustava za grijanje. Ovi sustavi zahtijevaju sofisticiraniju kontrolu koju je gotovo nemoguće isporučiti sa starim sustavima regulacije.

Novi TopTronic® E iz Hovala je potpuno novi sustav regulacije, razvijen upravo za rješavanje ovakvih problema. Kao takav, on donosi potpuno novu dimenziju jednostavnosti, modularnosti, povezivanja i jedinstveno korisničko iskustvo uz kontrolu skrojenu po mjeri.

TopTronic® E ugrađen je u posljednje generacije Hoval kotlova, kalorifera, dizalica topline i druge izvore topline. S lakoćom upravlja sustavima s jednim ili više izvora energije s jednim uređajem ili više njih u kaskadi do 8 uređaja. Tako eliminira zbunjenost i rizik rada s različitim regulatorima na različitim uređajima te složene konfiguracijske sustave.

Revolucija sustava za regulaciju grijanja

Ovo je osobito bitno kod korištenja različitih izvora topline i kaskadnog sustava upravljanja koji treba uzeti u obzir specifičnost svakog pojedinog izvora topline. Ovakvi sustavi su puno drugačiji od instalacije modularnih kotlova u kaskadi koja se koristi već dugi niz godina.

toptronic-e-universal.png

Na primjer, prilikom toplinskog opterećenja, uz plinske kotlove, sustav može koristiti i kotao na biomasu. U tim kaskadnim sustavima upravljanja bitno je da kontrolna strategija raspoznaje da kotlovi na biomasu nisu dizajnirani za brzo uključivanje/isključivanje sustava. Oni zahtijevaju neko vrijeme kako bi se stabilizirali, tako da se kontrolni parametri trebaju tome prilagoditi kako bi kotao na biomasu postigao željenu temperaturu.

Također, ako se dodatni plinski kotlovi prebrzo uključe, to može uzrokovati isključivanje kotla na biomasu, tako da onda cjelokupno toplinsko opterećenje pada na plinske kotlove. Ipak, ovi problemi mogu se riješiti kroz ispravnu izvedbu regulacijskog sustava, a upravo TopTronic® E uvelike olakšava cijelu proceduru. 

Podijelite svoje novo znanje s kolegama i krenite štedjeti već danas uz TopTronic® E sustav regulacije!

Autor
Kevin Stones