5 ključnih koraka do novog sustava grijanja i hlađenja

◄ Natrag na pregled svih članaka

Razmišljate li o promjeni sustava grijanja i hlađenja? Onda sigurno znate koliko složen može biti cjelokupni proces. Ali, ne nužno uvijek! Samo slijedite ove ključne korake.

Korak 1: Posavjetujte se s HVAC stručnjakom

Hoval_HVAC konzultacije

Dobro osmišljen pristup i stručni savjeti bitni su za pronalaženje odgovarajućeg rješenja u koje se isplati dugoročno uložiti. To pogotovo vrijedi za promjenu sustava grijanja i/ili hlađenja gdje je teško donijeti pravu odluku zbog raznolikosti potencijalnih sustava i energenata. Stoga, prije nego li se odlučite za novi HVAC sustav, zatražite savjet iskusnog stručnjaka za grijanje i hlađenje.

Korak 2: Koristite obnovljive izvore energije

Obnovljivi izvori energije

Zajedno s HVAC stručnjakom, provjerite različite mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije. Definirajte hoćete li koristiti kombinaciju fosilnih goriva i obnovljivih izvora energije ili ćete se isključivo osloniti na obnovljive izvore energije – primjerice dizalice topline i solarnu energiju. U pravilu su početni troškovi investicije u OIE nešto veći od onih za sustave grijanja s fosilnim gorivima. Ipak, dugoročno se ovakav oblik investicije više isplati zbog nižih troškova rada i povoljnijih klimatskih utjecaja.  

Korak 3: Provjerite nacionalne i regionalne programe sufinanciranja

OIE_Fond za zastitu okolisa_sufinanciranje

Pratite stranice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te budite u toku s aktualnim javnim pozivima za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije. Razmotrite i različite mogućnosti regionalnih i državnih oblika podrške te osigurajte sredstva za Vaše ulaganje na vrijeme.

Korak 4: Uzmite u obzir lokalne uvjete i postojeće komponente

HVAC-sustavi grijanja i ventilacije

Kada su u pitanju potencijalni troškovi, potrebno je uzeti u obzir postojeće komponente u Vašoj kući/zgradi, lokalne uvjete stambenog područja te životnu situaciju i navike. Primjerice, postoje li uopće uvjeti za ugradnju dizalica topline i/ili solarnog sustava? Hoćete li dizalice topline koristiti u svrhu podnog grijanja, a solarne sustave u kombinaciji s ostalim izvorima energije kao sekundarni izvor grijanja? Kakve su Vaše konkretne želje i potrebe?

5. korak: Sklopite ugovor o održavanju

Hoval_Servis info

Čim se odlučite za odgovarajući sustav grijanja, razmislite o opciji sklapanja ugovora o održavanju s proizvođačem. Takvi ugovori definiraju pokriće troškova u slučaju iznenadnih problema, troškove rezervnih dijelova i moguća produženja jamstva. Tvrtka Hoval nudi različite modele servisnih ugovora koji kupcima osiguravaju trajno zadovoljstvo i podršku.

Želite li pouzdanog partnera za visoko učinkovite sustave grijanja i hlađenja? Kontaktirajte nas i dogovorite besplatne konzultacije!

Autor