Decentralizirane ventilacijske jedinice u srcu drvne industrije

◄ Natrag na pregled svih članaka

Odabir odgovarajućeg ventilacijskog sustava, već u fazi projektiranja, od izrazitog je značaja za renovacije i novogradnju. Dovoljna količina svježeg i čistog zraka povećat će produktivnost zaposlenika, bez neugodnog osjećaja propuha u prostoru. Konačno, uz visoku energetsku učinkovitost, smanjenje troškova i pozitivan utjecaj na okoliš, možete biti 100% sigurni da se Vaša investicija isplati!

Kako Hovalove ventilacijske jedinice podržavaju principe zelene gradnje, jesu li doista tako učinkovite i koje su prednosti ugrađenih decentraliziranih ventilacijskih jedinica sa sustavom bez kanala? Razgovarali smo o tome s gospođom Ivanom Filipovićem, direktoricom impresivnog Panonskog drvnog centra kompetencija u Virovitici - srcu hrvatske drvne industrije i prerade drva, koji zauzima površinu od 1700 m2.

Panonski drvni centar kompetencija predstavlja jedan od najznačajnijih EU projekata Virovitičko-podravske županije vrijedan gotovo 45 milijuna kuna, od čega je 99% sredstava osigurano iz bespovratnih europskih fondova. Ovo je zapravo bio prvi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, čime je i kompleksnost same prijave bila na jednoj višoj razini.

„Priprema ovako zahtjevnih infrastrukturnih projekata traje prosječno dvije do tri godine. Najprije je potrebno odraditi koncepte tehničke dokumentacije, ishoditi građevinske dozvole, riješiti imovinsko pravne odnose i slično. Drugi dio odnosi se na pripremu i slanje potrebne projektne dokumentacije na aktualne natječaje. Taj dio je odradila VIDRA (Razvojna agencija Virovitičko podravske županije) koja je pripremila kompletnu prijavu i dokumentaciju. Također, osim pripreme potrebne tehničke dokumentacije, važna je i koordinacija cjelokupnog projektnog tima, a u našem slučaju i znanstvena zajednica (Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković) zbog budućih razvojnih istraživačkih programa
”, objašnjava gospođa Filipović.

Slika 1: Izgradnja Panonskog drvnog centra kompetencija
Hoval_Panonski drvni centar kompetencija

Panonski drvni centar kompetencija poseban je u mnogim pogledima i sigurno će imati pozitivan utjecaj na hrvatsku drvnu industriju. Ne samo da je ovo najveći projekt financiran iz bespovratnih sredstva strukturnih fondova Europske unije, već je i prepoznatljiv po svojoj jedinstvenoj infrastrukturi.

Panonski drvni centar kompetencija je značajan jer koristi model triple helix te spaja znanstveni, javni i privatni sektor, a u okviru drvne industrije služi kao potporna institucija, odnosno, razvojni centar za poduzetnike u drvno prerađivačkoj industriji. Centar je orijentiran na razvoj novih inovativnih proizvoda više dodane vrijednosti. Poduzetnici kod nas imaju širok spektar usluga koje su im na raspolaganju, od osiguranja financijskih instrumenata putem nacionalnih i EU fondova do specijaliziranih usluga razvoja i podizanja konkurentnosti proizvoda uz korištenje dostupne tehnologije i kompletnog proizvodnog pogona. Naša inovacijska tvornica može odgovoriti na sve izazove pri razvoju proizvoda i usklađivanju s potrebnim normama“, naglašava gospođa Filipović.

Realizacija projekta trajala je skoro 2 godine i tijekom tog vremena trebalo je riješiti brojne izazove, od završetka cjelokupnog projekta u jednom ograničenom vremenu, izvođenja svih potrebnih građevinskih radova, pripreme tendera za postupke nabave opreme i visokih tehnologija i slično. Gospođa Filipović otkrila nam je koji je bio njezin najveći izazov:

Osobno najveći izazov bio je postići da centar bude razvojni, a ujedno služi i kao potporna institucija. U svakom trenutku morate imati višu tehnologiju - u odnosu na standardnu proizvodnju, treba se postići viša razina kako biste, u konačnici, zadobili povjerenje poduzetnika. Ako smo na istoj razini, onda poduzetnici od nas neće trebati podršku i pomoć.

Pri realizaciji projekta poseban naglasak stavljen je na inovativnost i primjenu načela zelene gradnje koju savršeno dočarava jedinstveni zeleni krov, u punom cvatu, na vrhu Panonskog drvnog centra kompetencija. Stoga smo izrazito ponosni da se upravo Hovalove RoofVent RH jedinice nalaze u takvom jednom okruženju. Gospođa Filipović otkrila nam je kako su zadovoljni s njima u pogledu učinkovitosti i ekološke prihvatljivosti te da li uređaji ometaju održavanje zelenog krova i uzgoj cvijeća:

Ono što krasi cijelu zgradu i ujedno je jedna od glavnih karakteristika je upravo korištenje obnovljivih izvora energije, npr. sunčeve elektrane isključivo za vlastite potrebe, sustav grijanja koji isto koristi obnovljive izvore te princip zelene gradnje na primjeru “zelenog krova”. Osobno bih rekla da ugrađen Hovalov sustav daje još jednu dodatnu vrijednost cijeloj ovoj priči. Bez obzira na to što je strojarski element na krovu, u jednom prirodnom zelenom okruženju, odlično se uklopio. Nemamo nikakvih smetnji ni u radu, niti u postizanju koeficijenta energetske učinkovitosti, što nam je važno jer je zgrada niskoenergetska. Što se tiče samog tehničkog rješenja, nije smetnja ili teret korisniku. Sustav je potpuno automatiziran te imate inteligentno rješenje koje korisniku pomaže kod samog upravljanja.

Slika 2: RoofVent RH jedinice na zelenom krovu
Hoval RoofVent_ventilacijske jedinice

U sklopu Panonskog drvnog centra kompetencija ugrađena su još i dva TopVent DHV uređaja koji su specifični po sustavu bez kanala. Željeli smo otkriti da li u prostorijama ima dovoljno čistog i svježeg zraka, bez neugodnog osjećaja propuha.

Sustav odlično odrađuje svoj posao, bez da mi, kao krajnji korisnik, imamo nekih poteškoća u upravljanju. Isto vrijedi i za dvije dodatne TopVent jedinice. Ne zovemo Vas, zar ne? :) To je dovoljan dokaz da sustav savršeno radi. Također, imamo sasvim dovoljno svježeg zraka te dobre klimatske uvjete unutar samog pogona“, otkriva gospođa Filipović.

Slika 3: TopVent DHV jedinica unutar objekta

TopVent DHV_Panonski drvni centar kompetencija

Dodatno, zahvaljujući sustavu bez kanala, uređaji ne narušavaju infrastrukturu te ima dovoljno slobodnog prostora. Isto nam je potvrdila i gospođa Filipović:

S obzirom na to da su vanjske jedinice krovno smještene, a visina unutarnjih jedinica je dobro projektirana, nemamo nikakvih smetnji pri radu. Također, centralna upravljačka jedinica je relativno malih dimenzija te ne ometa rad strojeva. Stvarno, sustav je gotovo nezamjetan te ne narušava infrastrukturu samog prostora!

Slika 4: Decentralizirane TopVent DHV jedinice za grijanje i ventilaciju

Hoval_TopVent DHV

Na kraju smo dotaknuli pitanje kontrole i iskustvo s Hovalovim servisom. Bilo nam je drago čuti da sustav kontrole nije zahtjevan, dapače, može se jednostavno savladati. osobito nakon Hovalovog treninga. Do sada Panonski drvni centar kompetencija nije imao nekih većih problema s radom ventilacijskih jedinica, a manje poteškoće ili nedoumice riješene su unutar 24 sata od kontaktiranja Hovalove servisne podrške. Gospođa Filipović nije krila svoje zadovoljstvo ugrađenim sustavom:

Jednostavno održavanje, neprimjetnost samog sustava, postizanje visoke energetske učinkovitosti za niskoenergetske zgrade te jednostavan sustav upravljanja - to su sigurno glavne karakteristike koje bismo preporučili i svim budućim investitorima koji su zainteresirani za ovakav tip rješenja.“

Zadovoljni kupci savršeni su pokazatelj da smo na pravom putu te nas inspiriraju da u budućnosti budemo još bolji - zato što naša rješenja brinu za energiju i okoliš za dobrobit svih nas.

Autor