Klimatsko rješenje u hali osigurava idealne uvjete skladištenja u pogonu za proizvodnju vina

◄ Natrag na pregled svih članaka
U novoizgrađenom kompleksu zgrada tvrtke Winzer Krems, Hovalovo rješenje klimatizacije hala, osiguravajući stalne temperature i optimalnu vlažnost zraka, stvara idealne uvjete za proizvodnju i skladištenje vina Krems. Winzer Krems, osnovan prije više od 80 godina, razvio se u najopsežnijeg proizvođača kvalitetnih vina u Austriji. U novoj hali instalirane su dvadeset i dvije Hoval TopVent® jedinice za grijanje, hlađenje i ventilaciju.

Proizvodna hala: Najviši standardi higijene i uvjeta rada

Winzer Krems_Hygiene_Hallenklima
Uz ugodnu unutarnju klimu za zaposlenike, ključni su bili i higijenski standardi u punionici. Clemens Fuchs, tehnički voditelj u Winzer Kremsu, kaže: "Punimo 15.000 boca na sat Grüner Veltlinerom i drugim kvalitetnim vinima. Čist zrak je ovdje posebno važan." TopVent® jedinice osiguravaju ugodnu temperaturu od 20 °C i održavaju vlažnost u željenom rasponu. Velika prednost: potreban je samo jedan sustav za grijanje i hlađenje dvorane. Zahvaljujući sofisticiranoj tehnologiji, jedan uređaj dovoljan je za održavanje do 900 m² prostora i ujedno reguliranje vlažnosti. Uz to, veliki kapacitet grijanja i hlađenja TopVent® sustava omogućuje smanjenje broja potrebnih uređaja. Na taj način je osiguran maksimalan komfor na gradilištu uz manje napora.

Recirkulacijski sustav za optimalno čuvanje vina na konstantnim temperaturama

Ukupni kapacitet pogona je oko 13 milijuna litara vina - 70% bijelog i 30% crnog vina. Za optimalne uvjete skladištenja potrebno je održavati stalnu temperaturu od 17 do 18 °C. "Zimi je to jednostavno, ali ljeti zahtijeva sofisticiranu tehnologiju", kaže Clemens Fuchs. U podrumu dubokom 16 metara odgovarajuća klima, također, je ključna za procese proizvodnje vinskih sorti. Također je važno da sustav održava odgovarajuću vlažnost. Montažna tvrtka Getec, koja je odgovorna za cjelokupnu tehnologiju gradnje novogradnje, i ovdje se oslonila na kompetentnost Hovala za rješenja. TopVent® recirkulacijske jedinice s integriranim injektorom zraka distribuiraju zrak potpuno automatski. Klimatizacijski uređaji u hali posebno su postavljeni na različitim mjestima ispod stropa i podijeljeni u šest kontrolnih zona. Na taj način stvoreno je fleksibilno, po mjeri izrađeno sustavno rješenje koje osigurava odgovarajuće uvjete u svakoj prostoriji.

Grijanje, hlađenje, ventilacija s centralnim upravljanjem

Winzer Krems_richtige Luftfeuchtigkeit_Hoval
Tehničari koji su sudjelovali u projektu cijene prednosti nove zgrade, potvrđuje Clemens Fuchs: "Sve je savršeno isplanirano i izvedeno."
Središnja regulacija za šest kontrolnih zona nalazi se u sredini zgrade. Zbog toga su vodovi kratki, a upravljanje i održavanje sustava lakši. Na temelju prvih praktičnih iskustava upravljanje se kontinuirano optimizira. "Tvrtka Hoval je orijentirana na rješenja i brzo pronalazi put do cilja čak i kod pojedinačnih zahtjeva", kaže tehnički direktor vinarije koji je vrlo zadovoljan suradnjom. „Uvijek je netko dostupan za pomoć i savjet."


____________________________________________________________
Za više informacija, savjet ili podršku kontaktirajte naše stručnjake!
Autor