Postoji li energetski efikasno rješenje za vlasnike hotela?

◄ Natrag na pregled svih članaka

Kako da potrošite manje na grijanje i toplu vodu u svom hotelu? Odgovore na sve Vaše nedoumice i korisne savjete za uštedu energije pronađite u ovom članku. Otkrivamo inovativne i ekonomične načine grijanja i pripreme potrošne tople vode kako biste, što je više moguće, smanjili svoje operativne troškove.

Hotelski objekti spadaju u specifičnu vrstu zgrada kada je u pitanju grijanje, priprema potrošne tople vode ili općenito potrebna energija. Prije svega, potrošnja energije je promjenjiva tijekom godine i značajno ovisi o popunjenosti kapaciteta. U stvari, može se zaključiti da na potrošnju utječu brojne varijable. Stoga vlasnici hotela tvrde da je jako teško, gotovo nemoguće, odgovoriti na pitanja koja se tiču procijenjene profitabilnosti u sljedećoj godini. Hotelski posao je poprilično riskantan i skup, ali ako se dobro upravlja poslovnim procesima, onda se mogu očekivati i određeni profiti. Upravo je zato prilikom planiranja bitno krenuti od samog početka, odnosno, od glavnih troškova koje treba uzeti u obzir kod upravljanja velikim hotelskim objektom. Naravno, u tu skupinu spada grijanje i potrošnja tople vode, konzumirana podjednako od strane hotelskih gostiju te restorana u sklopu hotela. Upravo su to i najveći operativni troškovi s kojima se susreću vlasnici hotela.

Prosječna potrošnja energije po namjeni


Kako je onda moguće osigurati maksimalnu udobnost za goste, a da prilikom toga financijski izdaci budu što je moguće manji?


U principu ovdje najbitniju ulogu ima izvor same topline. On mora biti učinkovit, bez obzira na trenutno opterećenje, što je u slučaju hotela vrlo promjenjivo. Stoga je poprilično izazovno osigurati podjednako visoku udobnost za goste kada je popunjenost smještajnih kapaciteta niska ili pak tijekom samog vrhunca sezone. To znači da biste trebali odabrati izvor topline koji vam omogućuje moduliranje najveće moguće potrošnje bez značajnih gubitaka učinkovitosti. Regulacija topline u hotelu je također važna, osobito tijekom toplijih godišnjih doba, gdje se temperatura nezauzetih soba može svesti na minimum, dok se temperatura popunjenih soba može regulirati.

Kada je potreba za energijom ovako varijabilna, najbolje rješenje je uređaj koji će lagano kontrolirati potrošnju, primjerice putem modulacijskog plamenika. Upravo je UltraGas kondenzacijski kotao takav uređaj. Bez lažne skromnosti, ovo je vjerojatno jedan od najefikasnijih dostupnih uređaja na tržištu, koji osim, prije navedenih, funkcionalnih koristi, ima izrazito veliku toplinsku učinkovitost, koja doseže i do 99%. Ovo je izrazito bitna značajka jer omogućuje uređaju postizanje istog efekta grijanja uz manju konzumaciju goriva, što u konačnici dovodi do manjih operativnih troškova. Tajna ovakve visoke učinkovitosti je u patentiranom aluFer® izmjenjivaču topline, koji omogućuje povrat topline iz dimnih plinova, čija temperatura, na izlazu kotla, može biti niža od 50°C. Uporaba odvojenih visoko i niskotemperaturnih povratnih vodova omogućuje kondenzaciju čak i za vrijeme grijanja i pripreme potrošne tople vode. Kotao je izoliran mineralnom vunom kako bi se maksimalno smanjili gubici topline. Inteligentna automatizacija omogućuje Vam bolju kontrolu kotla, a integrirani pritisak vode i funkcija senzora dimnih plinova osigurava njegov siguran rad. TopTronicE regulator je opremljen s intuitivnim zaslonom koji Vam omogućuje da postavite željenu temperaturu za pojedinu cirkulaciju tople vode, kao i temperaturu tople vode te način rada.

TopTronicEKompanije koje žele imati dobru reputaciju trebaju voditi računa o korištenju ekološki prihvatljivih uređaja kako bi smanjile štetan utjecaj na okoliš. Kontrola dimnih plinova je stoga vrlo bitna – koncentracija različitih supstanci u plinu, kao i njihova temperatura, daje vlasniku odgovore o tome da li bojler i proces izgaranja efikasno radi. Hoval izvještava sadržaj CO2 u dimnim plinovima na razini 9-8.8%, NOx- 26-38 mg / kWh, a ugljični oksidi - 3-9 mg / kWh, ovisno o potrošnji, imaju vrlo male količine. Treba dodati da je najniža emisija dimnih plinova i najviša učinkovitost kotla povezana s čistim izgaranjem zbog rada na niskim temperaturama ogrjevnog medija.

Efikasna i ekološka rješenja

Ekskluzivni hoteli podrazumijevaju i ekskluzivnu uslugu za svoje goste. Objekti najčešće sadrže neke dodatne atrakcije, koje također moraju zadovoljiti postavljene zahtjeve za udobnošću. Stoga trebate odabrati efikasna rješenja koja su već uspješno ugrađena i donose brojne koristi svojim vlasnicima. Prije svega, ovdje se misli na pouzdan rad, automatiku uz mogućnost napredne kontrole ili učinkovitu i ekološku proizvodnju toplinske energije.

Studija slučaja

Primjer jednog takvog projekata je Hotel Stok u Poljskoj, gdje je instaliran moderni i inteligentni plinski kondenzacijski kotao Hoval UltraGas (700D). Hotel ima na raspolaganju ukupno 205 gostinjskih spavaćih soba te može primiti i do 420 osoba, koje pri punoj popunjenosti kapaciteta imaju dnevnu potražnju tople vode od oko 33600l. Osim toga, tu je i prostor za rekreaciju koji se sastoji od 3 restorana, wellness zone i 13 SPA prostorija, kuglane, bazena s jacuzzijem, kao i 14 konferencijskih dvorana.

Hotel Stok - Poljska
Takva količina atrakcija na jednom mjestu može generirati vrlo visoke operativne troškove objekta, te su vlasnici htjeli najekonomičniji, a opet visoko učinkovit izvor topline. Zahvaljujući integriranoj automatici, koja dopušta modulaciju plamenika i prilagodbu snage kotla ovisno o stvarnim potrebama objekta, Hoval UltraGas® kotao zadovoljava sve ove uvjete. To je izrazito bitno jer s promjenjivom potražnjom za snagom, uglavnom za potrebe pripreme potrošne tople vode, kotao učinkovito funkcionira kada stabilno radi duže vrijeme, bez učestalog uključivanja.
 

Ako Vam se svidio ovaj poslovni slučaj, podijelite ga s kolegama!

Autor
Martin Köb
Product Manager SRS