Uz TopTronic®E regulator stiglo je vrijeme inteligentnog grijanja

◄ Natrag na pregled svih članaka

Saznajte kako nova generacija kotlova i dizalica topline radi kako bi uštedjela Vaš novac te smanjila štetnu emisiju CO2.

Vrijeme se može mijenjati od jedne minute do druge. Kakvo će biti podne ili navečer? Hovalov TopTronic® E ne mora niti pitati – nova kontrolna tehnologija zna već unaprijed prognozu zahvaljujući Internet povezanosti. Tako može, na primjer, podesiti kondenzacijski kotao u skladu s prognozom koju pruža MeteoNews. Ako je ujutro još uvijek hladno, pružit će potrebnu toplinu. Kad se oko podneva počne zagrijavati, kontrolna tehnologija automatski će smanjiti snagu i – ono najbitnije – to radi u ranoj fazi, u skladu s vremenskom prognozom.

Efikasna povezanost unutar sustava

Ako se kondenzacijski kotao kombinira sa solarnim sustavom, nova kontrolna tehnologija daje prednost solarnom sustavu, koji se temelji na predviđenoj razini globalnog sunčevog zračenja, čime se smanjuje potrošnja plina ili nafte. Hovalov TopTronic® E može čak uzeti u obzir i sunčevo zračenje, u slučaju velikih južno okrenutih prozora fasade, s ciljem postizanja optimalne klime prostora.

Ukratko: Nova kontrolna tehnologija automatski razmišlja sama za sebe i unaprijed. Ona povezuje sve ključne komponente, uzimajući istovremeno u obzir i vanjske faktore, kao što su recimo prognozirani vremenski uvjeti. Tako se smanjuje potrošnja energije i povećava udobnost. Ovisno o tome da li korisnik preferira uštedu energije ili pak udobnost, može jednostavno podesiti kontrolne postavke generatora topline, kao što bi recimo promijenio glasnoću radija.

Jednostavan za rukovanje

Uz Hovalov TopTronic® E regulator integriran u generator topline, postoji još jedna kontrolna ploča s identičnim zaslon osjetljivim na dodir koja može biti postavljena u dnevnom boravku.

Operativni koncept je razumljiv sam po sebi. Čarobnjak na početku nudi izbor nekoliko jezika prije nego što počne logički voditi instalatera kroz ostale moguće postavke. Radeći zajedno s krajnjim korisnikom, instalater može birati između različitih početnih zaslona, ovisno o korisničkim informacijama i prikazanim preferencijama. Ako je ugrađen mjerač topline, omogućen je cjeloviti pregled. U tom slučaju, kontrolna ploča prikazuje podatke o potrošnji u obliku različitih brojki ili grafikona, kao i generiranu solarnu toplinu (ako je instaliran solarni sustav).

Korisnici koji žele imati samo ključne informacije mogu odabrati opciju jednostavnog prikaza. U međuvremenu, oni koji su više tehnički orijentirani mogu odabrati konfiguraciju kontrolnog panela koji više podsjeća na kokpit elektroničkog automobila. Kakva god bila odabrana varijanta, svi korisnici imaju cijeli sustav grijanja na dohvat ruke, uključujući punu kontrolu i kompletan pregled podataka o uštedi energije i vlastitoj udobnosti.

TopTronic® E zaslon

Toplina pod kontrolom kada i gdje Vi to želite

Ako je kuća prazna tijekom dana, ne treba biti grijana za to vrijeme. Ali kada se ukućani vrate kući u večernjim satima, poželjno je da je prostor ipak ugodno topao, te da ima dosta tople vode za kupku ili tuširanje. S druge strane, subotom i nedjeljom možda želite toplinu tijekom cijelog dana. Imajući to na umu, možete birati unaprijed između dnevnih i tjednih programa sa samo nekoliko klikova. Dnevni programi prate tipične dnevne rutine, ali mogu se brzo promijeniti u skladu s Vašim trenutnim planovima. Jednostavno dodirnite zaslon osjetljiv na dodir, podesite vrijeme i bit će Vam toplo za tren oka.

Programom možete upravljati čak i s udaljenosti uz pomoć aplikacije za pametne telefone. Aplikacija je dostupna za iOS i Android korisnike (Windows verzija će uskoro isto biti predstavljena) i radi na istom principu kao i kućna kontrolna ploča u Vašoj dnevnoj sobi.

Ako imate vikendicu, skinite aplikaciju kako biste dobili prikaz vremenskih uvjeta za Vaše željeno odredište jer tako možete daljinski pojačati grijanje i prije nego što krenete na put. Zbog toga će prostorije biti ugodno tople kada stignete. To se zove savršeno kombiniranje značajki uštede energije uz udobnost i praktičnost.

iphone6_v4_tte_srgb.jpg

Dodajete novi izvor energije? Nema problema: umrežavanje nikad nije bilo lakše

Želite malo promijeniti svoju zgradu? Ili možda proširiti kuću? To bi mogla biti savršena prilika da nadopunite postojeći sustav grijanja s obnovljivim izvorima energije. Hoval TopTronic® E može se naknadno ugraditi na postojeće generatore topline, tako da svi uređaji mogu komunicirati jedni s drugima.

Nova kontrolna tehnologija koordinira sve komponente i, povezujući ih zajedno, stvara jedan cjelokupni sustav: To donosi uštede energije i do 15 posto te smanjuje štetan utjecaj na okoliš – zahvaljujući inteligentnim značajkama prognoze vremena i prilagodbe sustava grijanja dnevnim rutinama. 

Prilagođen za pametne energetske mreže

Hovalov TopTronic® E ne samo da se prilagođava dinamički promjenjivim vremenskim uvjetima, on je također okrenut budućnosti i konceptu pametnih energetskih mreža. Pametna mreža može automatski kompenzirati manjak ili višak električne energije u sustavu.

Ako se, na primjer, distribuira višak električne energije, koji je jeftin i generiran iz solarne energije ili energije vjetra, može se koristiti dizalica topline putem Hoval TopTronic® E sustava. Tako će doći do povećanja temperature vode s 50 na 60 stupnjeva, a toplina će se "uskladištiti" i ostati na raspolaganju nakon što je višak električne energije iskorišten, a troškovi energije su ponovno porasli. To također znači da korisnici i dalje imaju pouzdanu opskrbu toplinom ako postoji manjak električne energije u sustavu te se dizalica topline ne može koristiti. Bez obzira na situaciju, korisnici mogu aktivno sudjelovati u konceptu pametnih energetskih mreža putem TopTronic® E sustava kontrole i tako uživati povoljniju tarifu potrošnje električne energije.

Prometno svjetlo koje je gotovo uvijek zeleno

Unatoč svojoj pouzdanosti, Hoval sustavi grijanja još uvijek trebaju servisiranje s vremena na vrijeme. Hoval TopTronic® E kontrolna tehnologija detektira tu potrebu na vrijeme i pokazuje stupanj hitnosti na kontrolnoj ploči i na Vašem pametnom telefonu pomoću boja semafora. Prema tome, rizik od nastanka hladnog sustava grijanja je gotovo jednak nuli. U svakom slučaju, Hovalovi inženjeri nikada nisu daleko. Od uživanja u ekološki prijateljskoj generaciji toplinske energije, koja nudi praktičnost i ekonomičnost, dijeli Vas samo jedan poziv!

Odaberite već danas svoje optimalno rješenje i uvjerite se u sve pogodnosti koje nudi TopTronic® E, inteligentni sustav grijanja i klimatizacije!

Autor
Martin Köb
Product Manager SRS