Hlađenje podatkovnog centra uz maksimalnu energetsku učinkovitost

◄ Natrag na pregled svih članaka

Uz ovo rješenje mehaničko hlađenje kompresorom potrebno je svega nekoliko dana u godini, a u umjerenoj je klimi uopće nepotrebno.

Rashladni sustavi u podatkovnim centrima troše iznimno velike količine energije. No, to ne mora biti tako. Kako postići savršenu kombinaciju pouzdanosti i energetske učinkovitosti pri hlađenju prostorija za servere: Hovalov odgovor na ovaj izazov je klimatizacijska jedinica ServeCool.

ServeCool istovremeno objedinjuje tri različite metode hlađenja:

Metoda slobodnog hlađenja oslanja se na vanjski zrak koji indirektno hladi unutarnji zrak putem izmjenjivača topline te stoga prašina ne može ući u iznimno osjetljive podatkovne centre. Kada hlađenje samo vanjskim zrakom više nije dovoljno, na scenu stupa adijabatsko hlađenje (koje je iznimno učinkovito po pitanju resursa): ono upotrebljava vodu koja preuzima toplinu za isparavanje i tako hladi zrak. U prosjeku su ove dvije metode dovoljne za 97% ukupnog vremena rada. U preostalih 3% vremena koristi se mehaničko hlađenje. Taj koncept redundancije rezultira maksimalnom pouzdanošću i minimalnom potrošnjom energije. Usporedbe radi, uobičajeni sustavi hlađenja koji upotrebljavaju kombinaciju slobodnog i mehaničkog hlađenja u 50% rada oslanjaju se na mješoviti način rada, a u 25% na mehaničko hlađenje.

Srž koncepta ServeCool dva su protusmjerna pločasta izmjenjivača topline visoke učinkovitosti. Oni predstavljaju jedan od vrhunskih Hovalovih proizvoda. Uz dužinu od 1,20 m među najvećim su pojedinačnim izmjenjivačima koje proizvodi Hoval. Zahvaljujući njihovoj veličini pružaju natprosječno efikasan povrat energije.

Hladni zrak u blizini rosišta: zahvaljujući adijabatskom procesu

Podatkovni centar

Da bi se omogućilo adijabatsko hlađenje, pumpa isporučuje vodu iz sabirnika do mlaznica. Unutar prvog od dva pločasta izmjenjivača topline voda se prska u vanjski zrak. Voda potom isparava i hladi zrak za približno 6 K, dok se ne približi rosištu. Topla voda skuplja se u sabirniku i pumpa natrag u mlaznice. Drugi pločasti izmjenjivač topline, koji je smješten iznad prvog, preuzima daljnje isparavanje. Istovremeno odnosi toplinu iz odsisnog zraka iz prostorije za server.

Maksimalna energetska učinkovitost: zahvaljujući sustavu upravljanja ServeNet.

Klimatska jedinica ServeCool i novi sustav upravljanja ServeNet zajedno čine cijeli sustav ServeLine. Data centri sada imaju pouzdano rješenje za učinkovito hlađenje.

Sustav upravljanja također uspoređuje učinkovitost funkcija neizravnog slobodnog, adijabatskog i mehaničkog hlađenja te kontrolira njihovo međudjelovanje te tako optimizira potrošnju energije. Uz pružanje svih informacija potrebnih za provjeru učinkovitosti uporabe energije (eng. power usage effectiveness, PUE) u stvarnom vremenu, ServeNet može se u potpunosti integrirati u rješenje za upravljanje infrastrukturom podatkovnog centra (eng. data centre infrastructure management, DCIM).

Tražite fleksibilan kapacitet hlađenja? Jednostavno povežite više jedinica ServeCool

ServeLine rješenje u podatkovnom centru

Podatkovni centri koji pokrivaju od sto do nekoliko tisuća kvadratnih metara klimatiziranog prostora trebaju upravo ServeLine za optimalan rad. Kapacitet hlađenja u potpunosti je fleksibilan: može se prilagoditi različitim zahtjevima jednostavnim povezivanjem nekoliko pojedinačnih modula ServeCool, a može se i nadograditi pri daljnjim proširenjima.

Vrlo mala potrošnja energije sustava ServeLine omogućuje i kontrolu nad troškovima rada. Rezultat su relativno mali ukupni troškovi korištenja. Osiguran je brz povrat ulaganja zahvaljujući mjerama uštede energije.

Ako vam se sviđa naše rješenje za hlađenje podatkovnih centara, slobodno podijelite ili pošaljite upit


Autor
Christian Richter