Moderni trendovi u projektiranju strojarskih instalacija

Hoval_BIM i 3D modeliranje

Što je točno BIM i po čemu je posebno 3D modeliranje? Zašto se BIM smatra budućnošću HVAC projektiranja i ugradnje strojarskih rješenja? Što označava kratica MEP u BIM-u?

BIM (eng. Building Information Modeling) je moćan alat koji pomaže inženjerima različitih industrija da poboljšaju način projektiranja, gradnje te upravljanja zgradama i infrastrukturom. Zahvaljujući višedisciplinarnom pristupu, BIM rješenja osiguravaju učinkovitije projektiranje strojarskih instalacija, obnovu zgrada i izgradnju građevinskih projekata. Uz 3D modeliranje moguće je postići održive načine gradnje uz smanjenje eventualnih pogrešaka pri projektiranju na minimum. U segmentu strojarskih instalacija, BIM se koristi u svim mehaničkim, električnim i instalacijskim (MEP) disciplinama kako bi se osigurao potpun i detaljan pristup te jednostavna koordinacija unutar pojedinih sudionika projekata.

BIM tehnologija već je uvelike definirala budućnost gradnje, a vrijednost digitalnih podataka s vremenom zauzima sve značajniju ulogu. U takvom okruženju moguće je postići da svi sudionici projekta rade zajedno kroz sve faze, od projektiranja, planiranja, izgradnje i održavanja, te da razmjena informacija bude u realnom vremenu. Takav suradnički i brz pristup omogućit će stvaranje ažuriranih i optimiziranih modela (uz uključene elemente strojarskih instalacija) te ujedno predstavlja viziju budućnosti te dio industrije 4.0.

Koje su prednosti i glavne značajke BIM-a?

Upravljanje informacijama građevine pomaže projektnim timovima provjeru svih parametra prije same izgradnje, već za vrijeme projektiranja i to pomoću vjerodostojnih 3D modela objekta. Zahvaljujući zajedničkom virtualnom modelu, arhitekti, inženjeri i građevinski stručnjaci lakše donose odluke o postavljanju odgovarajuće opreme, npr. sustava za grijanje na pravo mjesto, te povezanosti s ostalim strojarskim komponentama. Ovaj softver omogućuje realnu vizualizaciju projekta, provjeru utjecaja izgradnje i rada objekta unutar projektnog tima. Virtualno dijeljenje posla i jedan središnji zajednički model uštedjet će Vam vrijeme, trud i značajno smanjiti troškove!

Zajedničko rješenje uključuje 4 glavne funkcije:

Integrirani dizajn:
BIM omogućuje optimizaciju procesa projektiranja. Koristeći jedan model unaprijedit ćete projekt i prije početka gradnje, već u fazi projektiranja. Integrirani dizajn eliminira koordinacijske pogreške i poboljšava razmjenu dokumentacije i informacija.

Analiza:
Pravilnom i ranom analizom provedite potrebne simulacije i detektirajte smetnje ranije u procesu projektiranja. BIM omogućuje korištenje konceptualnih energetskih podataka prilikom izračuna. To će pomoći u boljem razumijevanju projekta i prije nego li započne izgradnja.

Dokumentacija:
Kako bi se ispunili svi zahtjevi vezani uz učinkovitost građevinskih sustava, možete projektirati, modelirati i dokumentirati sustave izgradnje u kontekstu cjelovitog informacijskog modela građevine. On će obuhvatiti arhitektonske i strukturne komponente, uključujući konceptualne analize podataka za potrebne inženjerske proračune.

Konstrukcija:
Od sada projektirate cjelovit MEP sustav koji uključuje sve strojarske elemente. Lagano je pretvoriti projektne modele u detaljne izvedbene modele koji su spremni za instalaciju i puštanje u pogon.

Zašto se prebaciti s 2D na 3D projektiranje?

Zato što:

  • razni poslovni i privatni klijenti sve više zahtijevaju 3D modele - ovaj softver omogućuje prikaz 3D modela, ali i korištenje 2D modela;
  • korištenjem 3D modela poboljšava se koordinacija dokumentacije i točnost informacija;
  • je moguće detaljno pregledati pojedini dio zgrade i vidjeti kako su se uklopili stropovi, grede, cijevi i kanali unutar prostora;
  • su 2D modeli generirani iz 3D modela te su svi planovi i pojedini dijelovi projekta sinkronizirani;
  • se može koristiti kvalitetna grafika i animacije u svrhu prezentacije potencijalnim investitorima;

Hoval_3D projektiranje zgrade  • se povećava učinkovitost projektiranja i dokumentacije ugradnjom dodatnih automatiziranih koraka koji će pomoći pri analiziranju i optimizaciji troškova.

UltraGas kondenzacijski plinski kotao_BIM Revit

Projektiranje strojarskih instalacija i dokumentacija u 3D prikazu

BIM omogućuje projektiranje složenih sustava cjevovoda te međusobno povezivanje s mehaničkim i strojarskim elementima sustava. Izvedite prethodno opterećenje za sustave grijanja i hlađenja te uz različite alate definirajte optimalnu veličinu cijevi. 3D modeliranje kanala i cjevovoda omogućuje izradu HVAC sustava uz definiranje protoka zraka prema pojedinoj HVAC zoni.
Preuzmite naše STP ili RFA datoteke, kao i 2D formate jednostavnom prijavom na našoj web stranici. Brzo i besplatno dobivate sve potrebne datoteke koje su spremne za upotrebu - prijavite se ovdje! RFA datoteke dolaze s TXT i XLS datotekama koje su važne prilikom promjene parametara. Naše 3D datoteke učitane su s opsežnim metapodacima koji uključuju veličinu, toplinske učinke, dimenzije, učinkovitost i potreban prostor za pristup uređaju.

Tražite BIM dokumente koji su spremni za upotrebu? Odlično - preuzmite ih ovdje!