Donosimo odgovore na najčešće postavljena pitanja o BIM-u i 3D modeliranju.

1. Zašto je BIM tehnologija budućnosti? Zašto su BIM uloge tako važne i kako njihove odgovornosti osiguravaju učinkovit timski rad?

BIM tehnologija povećava produktivnost i učinkovitost tvrtke i do 30%. Također, ona štedi dragocjeno vrijeme i resurse jer su eventualne greške u projektiranju otkrivene puno prije početka gradnje. Stoga ne iznenađuje činjenica da se sve više tvrtki prebacuje na BIM tehnologiju jer ona postaje neophodna za preuzimanje većih projekata.
Kao i u svakodnevnom životu, u BIM-u postoje posebne uloge koje su važne za uspješnu izvedbu projekta i učinkovit timski rad. Ovisno o specifičnoj disciplini - arhitektura, građevina i MEP (mehaničke i električne instalacije) pojedine odgovornosti i funkcije koje se primjenjuju u BIM-u vidljive su u donjoj tablici. Sve navedene tehničke discipline bit će odgovorne za uspješnu integraciju, pouzdanost i koordiniranost podataka.

ULOGE BIM ODGOVORNOSTI
Voditelj projekta Nadzor projekta
Voditelj projektnog tima Koordinacija i nadzor projekta
BIM menadžer Nadzor projekta, izvršenje, razmjena modela
Arhitekti Modeliranje i nadzor
Struktura projekta Modeliranje i nadzor, razmjena modela
MEP Razvoj modela za razmjenu, razmjena modela
Dizajn interijera Razvoj modela za razmjenu, razmjena modela
Energija i održivost Pregled modela i utjecaj na korisnike
Korisnici medicinskog centra Razvoj ključnih medicinskih točaka, nadzor i testiranje
Puštanje u rad Pregled modela i utjecaja na korisnike
BIM stručnjak za modeliranje putem softverske aplikacije Modeliranje i uključenje podataka
Procjenitelj projekta Nadzor
Izvođač radova Korištenje, nadzor i razmjena modela
Proizvoditelj i/ili proizvođač (prema potrebi) Korištenje modela i uključivanje u projekt

Tabela 1: BIM uloge i odgovornosti

2. Zašto BIM olakšava održavanje/postprodajne usluge uz integrirane i povezane tehničke opise i uputstva?


Donedavno je bilo dosta izazovno uspostaviti model održivog održavanja zbog nedostatka komunikacije između projektanata i budućih timova za održavanje objekta. Međutim, s razvojem BIM-a, koji služi kao elektronički priručnik, ovaj problem postaje prošlost. BIM pomaže vizualizirati prostor i građevinske dijelove koji trebaju održavanje te automatizira preventivni program održavanja. Rezultat je povećana učinkovitost sustava, optimiziranje procesa izgradnje, uz istodobno smanjenje troškova održavanja i upravljanja postrojenjima. Također, moguće je filtrirati podatke što olakšava i ubrzava pretraživanje konkretnih informacija te štedi dragocjeno vrijeme i novac.

3. Kako BIM olakšava integraciju parametra pojedinih elemenata i proces nastajanja specifikacija?

Nema sumnje da arhitektonski i građevinski inženjering prelazi lagano s papira na digitalne oblike isporuke u koje se savršeno mogu uklopiti specifikacije pojedinih proizvoda. Zahvaljujući BIM-u, poboljšanja su svakako vidljiva u dijelu integracije specifikacija uz model. To je moguće zbog izravnog digitalnog pristupa vizualnom kontekstu svih komponenta zgrade, uključujući strojarske instalacije. Štoviše, integrirane su i detaljne informacije o svim građevinskim elementima koje možete koristiti u razvoju i proširenju specifikacija. BIM zasigurno pridonosi boljoj koordinaciji i razvoju specifikacija pojedinih modela, uz bolju pripremu specifikacija tijekom procesa projektiranja.

4. Kako BIM podržava uvođenje novih energetskih propisa?

Uz BIM imate detaljnije i preciznije energetske procjene u ranijim fazama projektiranja, uz optimizirane troškove životnog ciklusa, povećane mogućnosti mjerenja i provjere procesa, kao i uspješne primjere iz prakse za lakšu usporedbu. Štoviše, upotreba raspoloživih simulacija energije u projektiranju i izgradnji osigurava veću točnost i dostupnost informacija, što pridonosi boljim strategijama energetske učinkovitosti.
Konačno, BIM također pomaže pri analiziranju, posebno kad je riječ o inicijativama održivosti, poput LEED certifikata. BIM model služi kao neprekidno ažurirano spremište za sve prethodno prikupljene podatke i programe koji su vezani uz zelenu gradnju. Pri ponovnom LEED certificiranju, BIM rješenje može poslužiti kao alat za prepoznavanje novih potencijala ili kao alat za poboljšanje sustava.

5. Zašto je razvoj i upotreba familija važna za izradu 3D modela? Kako raditi s parametrima?

Jednu zgradu ne možete zamisliti bez nekih njezinih ključnih dijelova, kao što su vrata, prozori, stepenice ili pak sustav grijanja. Isto vrijedi i za BIM familiju koja je ključna građevinska komponenta. Podijeljena je u tri osnovne kategorije:

System families su takve familije koje su unaprijed definirane u Autodesk® Revit® i korisnici ih ne mogu samostalno učitati. Uz pomoć naredbe "Transfer Projects standards" ove familije mogu se prenositi između različitih projekata;
Loadable families mogu razviti korisnici uz poseban Revitov alat, spremiti u vanjske datoteke i po potrebi učitati u Autodesk® Revit® projekte;
In-place families izrađuju Autodesk® Revit® korisnici uz pomoć posebnih specifikacija klijenata koji jasno navode svoje zahtjeve; na primjer, korišteni materijal, dimenzije, veličinu familije itd. Važno je napomenuti da kod ovih familija ne vrijedi naredba "Transfer Projects standards".

S druge strane, parametri su srce 3D softvera. Oni navode ograničenja i svojstva svih komponenti objekata (familija). Parametri za bilo koju familiju mogu se izraditi, dodati i modulirati za stvaranje tipova familija. Kako stvoriti i dodati prilagođene parametre saznajte ovdje.

6. Zašto je važno standardizirati BIM modele i procese?

Izvedba i učinkovitost sustava zgrada ovisi prvenstveno o tome koliko su pojedine komponente prilagođene sustavu. Izvedba proizvoda ovisi o karakteristikama sustava u koji je ugrađen. Stoga, polako ali sigurno, BIM postaje uobičajen i za instalacijske tvrtke jer pokazuje simulaciju prikladnosti proizvoda za konkretni sustav. Kako biste povećali kvalitetu, poboljšali razmjenu informacija i bili sigurni da su ugrađena tehnička postrojenja u kućama i zgradama u skladu s pravilima, ključno je da svi rade prema istim standardima. Ovdje se, prije svega, misli na međunarodni standard ISO 16757: Product Data for Building Services System Model koji je razvijen kako bi osigurao strukture podataka za digitalne proizvodne kataloge koji automatski prenose podatke o proizvodima u građevinske modele softverskih aplikacija.
Uz ISO 16757 podaci o proizvodu mogu se izravno razmijeniti između proizvođača i korisnika zahvaljujući posebnom softveru. Moguće je pretraživati i odabrati proizvode putem softvera i integrirati podatke u drugi CAD ili CAE program. Korisnici tako mogu implementirati podatke proizvođača u svoje izračune, simulacije ili program za projektiranje. Konačno, ISO 16757 koristi postojeće standarde, kao što su IFC i IFD, te, ako je potrebno, definira dodatne zahtjeve. Razvoj ISO 16757 dovodi do prvog međunarodnog standarda koji omogućuje upotrebu tehničkih, komercijalnih, tekstualnih podataka, kao i onih vezanih za održavanje ili popravke te projektne slike i videozapise.

7. Kako učinkovito upravljati informacijama u svim fazama i postići učinkovit timski rad?

Građevinski projekti obično uključuju suradnju različitih disciplina. To se najbolje vidi kod velikih projekata koji se sastoje od puno faza, zahtijevaju velika ulaganja i multidisciplinarni pristup. Sukladno tome, ključna je aktivna suradnja i učinkovit timski rad svih sudionika, što zahtijeva i pažljiv odabir članova tima.
Stoga se danas industrija prebacuje na korištenje modelnih procesa i tehnologija poznatih kao upravljanje informacijama građevine (eng. Building Information Modeling). Svrha BIM-a je povezati ljude i informacije kako bi zajedno radili brže i učinkovitije. Koristeći definirane procese i tehnologiju, najbolja vrijednost postiže se kroz jasnu multidisciplinarnu komunikaciju, 3D koordinaciju, zajednički pristup informacijama, koji uključuje ključne aktere procesa te razmjenu znanja i iskustva.

8. Kako funkcionira prijenos elektroničkih informacija?

Kako biste se zaštitili od bilo kakvih rizika vezanih uz elektroničku komunikaciju, preporučljivo je imati elektronski ugovor o razmjeni podataka s bilo kojom strankom s kojom dijelite pojedine BIM datoteke. Obavezno navedite ograničenja upotrebe priloženih CAD ili BIM datoteka, zaštitite autorsko pravo i intelektualno vlasništvo te zabranite korištenje datoteka u svrhe koje nisu vezane uz određeni projekt.