5 ključnih savjeta za odabir odgovarajućeg sustava grijanja

◄ Natrag na pregled svih članaka

Moderni sustavi grijanja jamče udobnost i toplinu uz znatno manju potrošnju energije, smanjenje troškova i do 20% te pozitivan utjecaj na okoliš. To je moguće zahvaljujući naprednim tehnologijama baziranim na obnovljivim izvorima i pametnoj regulaciji.

Kako u moru opcija odabrati odgovarajući sustav grijanja?

Donosimo nekoliko ključnih savjeta koje trebate uzeti u obzir prije donošenja konačne odluke.

  • Iskoristite besplatnu sunčevu energiju

Bez obzira na odabrano gorivo, razmislite o korištenju besplatne sunčeve energije koja je potpuno slobodna od štetne emisije CO2 te je odličan izvor energije za solarno grijanje vode i kuće. Uz kompaktan solarni sustav, kao što je Hoval UltraSol, možete zadovoljiti i do 90% godišnje potražnje energije.

UltraSol solarni kolektori
  • Razmislite o korištenju drugih obnovljivih izvora energije

Toplinska energija iz obnovljivih izvora energije (npr. dizalica topline) danas je široko dostupna i popularna. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s fosilnim gorivima, kao što je lož ulje ili prirodni plin. Goriva se razlikuju po cijeni, dostupnosti, transportu i skladištenju, kao i utjecaju na okoliš.

  • Kod uljnih ili plinskih kotlova, uvijek koristite kondenzacijsku tehnologiju

Ako ste odabrali grijanje na ulje ili plin, važno je koristiti dragocjene izvore što je moguće učinkovitije. To je moguće uz moderne kondenzacijske kotlove uz koje dobivate oko 15% više energije za grijanje iz goriva. Također, korištenje bio ulja ili bioplina pozitivno će utjecati na okoliš te smanjiti negativan CO2 otisak.

Hoval_UltraGas plinski kondenzacijski kotao
  • Regulacija sustava iznad svega

Danas se sve češće kombiniraju različiti sustavi grijanja i izvori energije. Za pouzdan rad i najveću moguću učinkovitost, potrebno je osigurati savršeni zajednički rad svih elemenata. Maksimalne uštede, transparentnost podataka i praktičnost postići ćete tek kada svim komponentama budete upravljali putem jedinstvenog sustava kontrole.

TopTronic E sustav kontrole
  • Bitno je oku nevidljivo

Kvaliteta zraka kojeg svakodnevno udišete značajno će utjecati na udobnost Vašeg doma. Stoga je važno ugraditi sustav regulirane kućne ventilacije s povratom topline i vlage. Tako ćete biti zaštićeni od peludi, prašine, alergena, neugodnih mirisa ili vanjske buke uz osjećaj svježine tijekom cijelog dana.

Trebate stručnu pomoć ili dodatni savjet? Javite nam se kako bismo zajedno odabrali najbolji sustav grijanja za Vaš dom!

Autor