Hibridni sustavi s plinskim kondenzacijskim kotlom i dizalicom topline zrak-voda
Belaria® fit (53,85)

Dizalica topline zrak-voda.

UltraGas® 2

Plinski kondenzacijsi kotao.

Hibridni sustavi s plinskim kondenzacijskim kotlom i dizalicom topline zrak-voda

Europska unija započela je proces dekarbonizacija s ciljem dosezanja nulte CO2 emisije 2050. Do danas je plinska energija još uvijek zanimljiva i pokriva značajan dio potrošnje za grijanje. Potaknuta ekološkom tranzicijom i zahtjevima za uštedom energije, dizalica topline trenutno je u središtu svih novih projekata, ali i obnova. U projektima za veće instalacije grijanja, međutim, pojedinačna dizalica topline, čak ni vrlo učinkovit model, još uvijek nije najprikladnije rješenje.

Hovalov hibridni sustav cjelovito je, učinkovito i održivo rješenje za projekte grijanja, hlađenja i PTV-a u poslovnim zgradama, proizvodnim pogonima, logističkim halama, sportskim dvoranama, uredima i drugim srednje velikim i velikim zgradama koje zahtijevaju veliku snagu, a sama integracija se oslanja na značajan udio obnovljive energije.
Održivo: smanjen utjecaj na okoliš zahvaljujući radnom mediju R32 i plinu iz obnovljivih izvora
Učinkovito: 10-25% uštede plina uz kondenzacijsku tehnologiju, u kombinaciji s izvrsnom učinkovitošću dizalice topline
Buduća plinska revolucija: UltraGas® 2 - plinski kondenzacijski kotao spreman za rad s H2
Jednostavno: Pametni kontrolni sustav TopTronic® E s mrežnim pristupom prati vremensku prognozu 3 dana unaprijed

Što je Hovalov hibridni sustav?

Shematski dijagram Hoval hibridnog sustava

Hibridni sustav grijanja sastoji se od dva učinkovita izvora energije koji rade sinkronizirano kako bi se postigli najbolji rezultati za učinkovitost, ekonomičnost i održivost.

S Belaria® fit dizalicama topline zrak-voda mogu se planirati učinkoviti sustavi s visokim udjelom obnovljive energije. Kao monovalentni sustav postiže do 1,4 MW. Bivalentni hibridni sustavi mogu isporučiti čak i do 4 MW – ovisno o potrebnom omjeru obnovljive energije. Njihov faktor učinkovitosti uvelike ovisi o vanjskim uvjetima i temperaturi zraka.

S druge strane, kroz godine iskustva dokazani i možda najučinkovitiji na tržištu, kondenzacijski plinski kotlovi UltraGas® 2 rade učinkovito i ekonomično bez obzira na vanjske uvjete. Time osiguravaju ekonomično grijanje i u najhladnijim danima kada to dizalice topline ne mogu.

Cjelovita rješenja prilagođena Vašim potrebama

Uzajamno djelovanje uređaja ključno je za postizanje uštede energije i smanjenje ugljičnog otiska sustava grijanja, hlađenja i tople vode. Hibridna rješenja koja kombiniraju plinski kondenzacijski kotao i dizalicu topline zrak-voda predstavljaju obećavajuću buduću perspektivu za srednje velike i velike instalacije.

U Hovalu dizajniramo proizvode koji rade u savršenoj sinergiji, dijeleći zajednički jezik. Njihova izvedba je još bolja kada su integrirani u isti sustav upravljanja. Hoval hibridni sustav nudi stvarne uštede energije zahvaljujući inteligentnom integriranom sustavu upravljanja TopTronic® E.

Kako Belaria® fit (53,85) može proizvesti maksimalnu temperaturu vode od 54/55 °C, u većini slučajeva hibridni sustavi su dizajnirani da dopuštaju više temperature. Dizalica topline nije dizajnirana za upravljanje komponentama na strani sekundarnog sustava i stoga za upravljanje krugovima grijanja, crpkama, spremnicima itd. koristi pomoću TopTronic® E.

Prisutnost UltraGas® 2 plinskog kotla u hibridnom sustavu i njegovog integriranog TopTronic® E regulatora koristi se za upravljanje sekundarnim elementima. Dizalica topline ima upravljački terminal za autonomno upravljanje temperaturom i kaskadama u načinu grijanja kao i u načinu hlađenja. Podešavanje parametara dizalice topline putem ovog upravljačkog terminala je iznimno brzo i jednostavno. TopTronic® E daje naredbe za uključivanje/isključivanje kao i način grijanja/hlađenja za Belaria® fit.

TopTronic® E - pametni kontrolni sustav za korištenje Hoval hibridnog sustava. Pristup iz tehničke sobe i online.

Dizalica topline i kotao: kako funkcioniraju ova dva izvora?

Hibridno rješenje sastoji se od optimalne kombinacije visoko učinkovite tehnologije dizalice topline i izvora plina.

Rad reverzibilne dizalice topline zrak-voda može pokriti 80% godišnjih potreba zgrade sa samo 50% ukupne snage instalacije. Spajanjem dizalice topline zrak-voda na plinski kondenzacijski kotao UltraGas® 2, imate koristi od pouzdane instalacije uz kontrolirane troškove dugi niz godina.

Rad između UltraGas® 2 kotla i Belaria® fit dizalica topline određuje se prema točki divalencije. Ova točka, općenito pri vanjskoj temperaturi od 5°C, određuje se prema potrebama instalacije i predstavlja minimalnu temperaturu pri kojoj se aktivira plinski kotao UltraGas® 2 ako je kaskada dizalica topline zrak-voda Belaria® fit monoblokovi više nije u mogućnosti osigurati potrebnu snagu. Ovim prebacivanjem automatski upravlja inteligentni TopTronic® E regulator.

Međuspremnik koji se nalazi u instalaciji izbjegava kratke cikluse i omogućuje odmrzavanje dizalica topline zrak-voda. Ako se međuspremnik nalazi u području s visokim rizikom od smrzavanja, hidraulički krug koji povezuje spremnik i dizalice topline mora biti učinkovito zaštićen od smrzavanja. U shemu se također može dodati pločasti izmjenjivač topline.

> Vizualizacija 3: dijagram koji prikazuje udio snage dizalice topline u ukupnoj snazi hibridne instalacije.

Element #1: Hoval Belaria® fit - dizalica topline zrak-voda

Dizalica topline sve je popularnije rješenje za grijanje zbog svog ekološkog i ekonomičnog rada. Može se kombinirati s drugim uređajima (do 16 dizalica topline ugrađenih u kaskadu) i omogućuje izgradnju pravog hibridnog sustava bez ugljika za grijanje, hlađenje i proizvodnju PTV-a. Opremljena inverterskom tehnologijom, Belaria® fit dizalica topline zrak-voda može modulirati svoj učinak između 40 i 100%.
Belaria fit 53 & HomeVent
Hoval Belaria® fit reverzibilna monoblok toplinska pumpa zrak-voda dostupna u 53kW ili 85kW

Element #2: Hoval UltraGas® 2 - plinski kondenzacijski kotao

Provjereni plinski kotao UltraGas® 2 osigurava nisku potrošnju plina i jamči najbolju učinkovitost. Nova generacija UltraGas® 2 kotlova sada je kompatibilna i spremna za rad sa svim prirodnim plinom iz obnovljivih izvora koji imaju smanjeni ugljični otisak. Čišći i učinkovitiji nego ikad prije, a plinski kotao omogućuje vašim projektima da budu dio procesa smanjenja ugljičnog otiska uz zadržavanje njihove energetske učinkovitosti i profitabilnosti.

Mješavina prirodnog plina E/vodik (H2) do 20%
Propan prema DIN 51662
Biometan prema EN 16723 (sadržaj do 100%)

UltraGas2_H2
Kompaktni plinski kondenzacijski kotao UltraGas® 2, kompatibilan je sa zelenim plinom, vodikom, propanom i biometanom.

Pratite trend, koristite hibridni sustav grijanja

Hovalovi hibridni sustavi rješenje su za zakonske zahtjeve koji se odnose na energetsku tranziciju. Fleksibilnost, proširivost i međusoban rad uz stalno održavanje potrebne snage, u svim godišnjim dobima uz plinski kotao, dizalicu topline i bojler. Zahvaljujući Hoval hibridnim sustavima, možete iskoristiti prednosti kondenzacijske tehnologije.

Kombinacije s UltraGas® 2 plinskim kotlom i Belaria® fit dizalicom topline zrak-voda lako su izvedive što omogućuje rješenja za projekte s kapacitetom do 4 MW, uz integriranje visokog udjela obnovljive energije. Sustav upravljanja TopTronic® E osigurava da sve komponente sustava rade optimalno i usklađeno. Time je učinkovitost cijelog sustava veća od učinkovitosti pojedinačnih uređaja.

Imate li projekt?

Naši HVAC inženjeri odabrat će najbolju kombinaciju opreme za vaše sustavno rješenje.

Trebate funkcionalne analize i hidrauličke dijagrame koji odgovaraju vašim projektima? Obratite se Hoval HVAC inženjeru kako biste dobili smjernice i tehničke dokumente koji su vam potrebni.

   
    hoval.hr@hoval.com | +385 1 466 63 76


   Ili ispunite obrazac putem naše stranice ovdje: